Consiliul Județean Brașov a lansat în data de 18 noiembrie licitația în vederea desemnării constructorului care ar urma să realizeze celelalte suprafețe de mișcare de la aeroport, dar și partea de canalizare, iluminat și infrastructura pentru balizaj. Ofertele de la constructori sunt așteptate ar fi urmat să fie depuse până în cea de-a treia zi de Crăciun, însă președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, a susținut că s-a luat decizia prelungirii termenului, ca urmare a faptului că au fost depuse o serie de solicitări de clarificări de la ofertanți. „Pentru a nu risca să fie depuse o serie de contestații care să blocheze apoi întreaga procedură, am decis să prelungim termenul de depunere a ofertelor până în data de 15 ianuarie, astfel ca fiecare să aibă timpul necesar să își întocmească oferta, ținând cont că este și perioada sărbătorilor”, a precizat Adrian Veștea.
Valoarea investiției este estimată la suma de 42,28 milioane de lei, inclusiv TVA, respectiv un total de 9,2 milioane de euro, iar fiecare ofertant urmează să depună o garanție de participare de 350.000 de lei.
Condiția minimă pentru ofertanți ca să poată participa la această licitație este să facă dovada că în ultimii 5 ani, inclusiv până la data limită stabilită pentru depunerea ofertelor, aceștia au executat lucrări în domeniul infrastructurii de transport aeroportuar sau similar din punct de vedere al complexității și/sau utilității, în valoare cumulată de minimum 35.000.000,00 lei fără TVA. Chiar dacă proiectul tehnic a fost realizat încă de la sfârșitul lunii septembrie, licitația a întârziat din cauza pașilor birocratici care au trebuit urmați. O altă condiție impusă pentru participanți este ca media cifrei de afaceri din anii 2014 – 2016 să fie de 70 de milioane de lei. Criteriul de atribuire al licitației este prețul cel mai scăzut, astfel că autoritățile județene speră să semneze contractul la un preț mult mai avantajos decât cel estimat. Lucrările vor dura 4 luni.
În ceea ce privește finanțarea proiectului, președintele CJ Brașov a precizat că pentru anul viitor în buget ar urma să fie prevăzute 15 milioane de euro, fonduri din execedentul bugetar pe anul în curs, ținând cont că nu s-au cheltuit cele 10 milioane de euro alocate la început de an pentru acest proiect, dar și din împrumutul contractat special pentru această investiție cu ani în urmă. Totodată, Adrian Veștea a subliniat că în vederea scăderii gradului de îndatorare, a fost stins un credit înainte de termen pe care județul îl contractase de la BCR, iar din alt credit, contractat în 2007 de la Eximbank, a fost achitată mare parte din sumă. „Creditul pe care îl luase CJ Brașov în 2006 de la BCR era unul costisitor, nu era favorabil pentru noi, astfel că l-am achitat în întregime. „Intenția noastră este să avem un grad de îndatorare cât mai mică, care să ne permită contractarea unor împrumuturi pentru a susține proiectele de investiții pe care le derulăm”, a explicat președintele CJ Brașov.
CJ Brașov vrea să scape mai repede de datorii și plătește băncilor peste 45 de milioane de lei