După ce BizBrașov a anunțat în urmă cu două zile că Fabrica de Zahăr Bod (FZB), privatizată fraudulos în 1999, a intrat în procedură de faliment, compania a anunțat că „a realizat o producţie de 28.000 tone în acest sezon, între lunile septembrie-noiembrie, iar unitatea funcţionează la capacitate maximă, neîntrerupt de 128 de ani, arată un comunicat”.
Fabrica în sine, cea în care se produce zahăr, funcționează pe o firmă înființată de familia Tartagă împreună cu o serie de cultivatori de sfeclă imediat după ce și-a cerut cererea de intrare în insolvență. Compania Antrepriză Sfeclă Bod avea până anul acesta obiect principal de activitate comercializarea zahărului produs de Fabrica de Zahăr Bod. În luna iulie a acestui an, când se simțea deja apropierea falimentului, acționarii firmei au decis să schimbe obiectul principal de activitate în în producerea zahărului, obținând și o licență în acest sens. Mai mult, aceasta a achiziționat în ultimii ani mai multe active de la Fabrica de Zahăr Bod în vederea pregătirii trecerii producției pe noua firmă.
În data de 5 decembrie, instanța a decis intrarea în procedură de faliment a companiei Fabrica de Zahăr Bod. Soluție dată de judecători este următoarea: „Admite cererile formulate de creditorii Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov şi ENGIE ROMANIA SA, şi în consecinţă: În temeiul art.107 alin.1 lit.C din Legea nr.85/2006, Deschide procedura generală a falimentului împotriva debitoarei SC FABRICA DE ZAHĂR BOD SA. În temeiul art.107 alin.2 din Legea nr.85/2006, Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al acesteia. În temeiul art.107 alin.2 lit.b din Legea nr.85/2006, Desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe CENŢU SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea nr. 85/2006. În temeiul art.107 alin.2 lit.d din Legea nr.85/2006, Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii, la data de 11.12.2017. În temeiul art.107 alin.2 lit.e din Legea nr.85/2006, Dispune predarea către lichidator a tabelului definitiv de creanţe şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii, în termen de 5 zile de la pronunţarea prezentei sentinţe. În temeiul art.108 din Legea nr.85/2006, Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitoarei, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov, în vederea efectuării menţiunii, conform Codului de Procedură Civilă, printr-un ziar de largă circulaţie şi în Buletinul procedurilor de insolvenţă, precum şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi. Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor de creanţe la data de 19.01.2018. Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la data de 19.02.2018. Fixează termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii la data de 27.02.2018 şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor la data de 19.03.2018. În temeiul art.113 din Legea nr.85/2006, Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Stabileşte termen de judecată pentru continuarea procedurii la data de 27.02.2018. Definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare”.
Administratorul companiei Fabrica de Zahăr Bod recunoaște declararea falimentului firmei. „Pe noi ne-au tras mult în jos cei de la APIA care ne-au impus sancțiuni de 500 de euro pe tona de zahăr de peste cotă, în condițiile în care noi o produceam cu 450 de euro. Nu aveam de unde plăti acești bani”, spune Bodo. Practic, administratorul companiei recunoaște că firma a fost băgată cu bună știință în faliment pentru a nu mai plăti debitele de peste 15 milioane de euro către APIA.