Social, Stiri Brasov

Judecătorii și procurorii din Brașov au protestat față de modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală

Câteva zeci de judecători și procurori din Brașov și Covasna s-au adunat, luni seară, în fața Tribunalului Brașov pentru a trage un semnal de alarmă față de implicațiile pe care le pot avea în societate modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Aproximativ 80 de magistrați și procurori de la toate instanțele și Parchetele care acționează pe raza județelor Brașov și Covasna, inclusiv de la DIICOT și DNA, s-au adunat în fața Tribunalului Brașov la ora 17.00. Protestul a fost unul „mut“, cei mai mulți dintre judiciariști purtând în mâine mesaje printate pe coli A4 cu mesaje către cei care vor să schimbe Legile Justiției.

„Principalele nemulțumiri vizează faptul că părerea, opinia, corpului judecătorilor referitoare la Legile Justiției nu au fost ascultate nici măcar ca un aviz consulativ așa cum a fost formuat de CSM și în al doilea rând, modificările referioare la Codurile penal și de Procedură Penală, modificări vehiculate în aceste zile, par a introduce un dezechilibru în ceea ce privește desfășurarea procesului penal. Noi, cu toții, am jurat să respectăm și Constituția, și legile țării și o să le respectăm, dar, în același timp, am jurat să respectăm și drepturile cetățenilor. Și în aceste zile trebuie să ne preocupe pe toți, toate puterile statului, trebuie să ne preocupe aceste aspecte“, a declarat Alexandru Șerban, judecător la Curtea de Apel Brașov.

„Am observat în spațiul public mai multe amendamente ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală ce pot avea consecințe negative asupra derulării anchetelor penale, a procedurilor în aceste anchete pe viitor. Consecințele negative începând inclusiv de la posibilitatea de a informa public cu privire la pericolele ce le generază anumite fapte și infracțiuni și continând cu diverse aspecte de natură penală privind imposibilitatea folosirii unor probe, cum ar fi în cazul infracțiunilor de pornografie infantilă descoperite în cadrul altor cauze sau imposibilitatea folosirii unor rapoarte de constatare care sunt un element de bază în probatoriu, în cazul infracțiunilor de trafic de droguri“, a declarat procurorul Cătălin Borcoman, șeful DIICOT Brașov.
Un protest similar a avut loc, luni după-amiază, în fața Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, la care au luat parte angajați de la Serviciul de Investigaţii Criminale, DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie, dar şi reprezentanţi ai Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Feroviare.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*