Economic, Stiri Brasov

60 de români stabiliţi în străinătate au participat la „Caravana Diaspora“, care le dă şansa să se întorcă acasă ca să-şi deschidă o afacere

60 de potenţiali antreprenori români, veniţi din Italia, Germania, Franţa, Emiratele Arabe Unite sau chiar Australia au fost prezenţi, astăzi, la Camera de Comerţ şi Industrie la evenimentul  Caravana Diaspora în cadrul Proiectului România acasă – Diaspora Start Up”. Tinerii au fost informaţi despre posibilitatea de a câştiga 30.000 de euro pentru a-şi deschide o afacere, dacă participă la un concurs de planuri de afaceri. Proiectul se adresează românilor din Regiunea Centru, care sunt plecaţi la muncă în străinătate şi ar dori să se întoarcă în ţară să îşi deschidă un strat-up, co-finanaţat de Uniunea Europeană.

„În Regiunea Centru vor fi selectate 200 de persoane care vor participa la un concurs de planuri de afaceri, iar cele mai bune 26 de planuri de afaceri vor fi finanaţate cu până în 30.000 de euro. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii sunt: să aibă cetăţenie română, să aibă peste 18 ani, să dorească să deschidă o afacere în zona urbană, pe un profil non-agricol, să demonstreze cu documente, fie că a avut o firmă în străinătate şi poate avea acelaşi succes în România, fie să aducă un contract de muncă prin care să dovedească că a muncit în acel domeniu sau că a avut stdudii în acel domeniu“, a declarat Daniel Gabor, manager de proiect.

Proiectul este realizat în colaborare cu Asociaţia „Românii în Italia“ și Asociația Euro Adult Education şi se va derula până în 2020. Cei 200 de românii care vor forma grupul ţintă al proiectului vor beneficia de cursuri de competenţe antreprenoriale susţinute la Camera de Comerţ şi Industrie. Pentru a-i convinge pe români să facă un pas spre antreprenoriat în ţara lor, organizatorii proiectului vor merge în Italia cu o caravană de informare, care vor avea loc săptămâna viitoare la Milano şi Torino. „În Italia este concentrată cea mai mare comunitate de români din Europa. Potrivit statisticilor noastre, 1.200.000 de co-naţionali trăiesc în Italia, cei mai mulţi fiind în Milano. Vom încerca să îi convingem să intre în proiect. Majoritatea derulează deja afaceri, cele mai multe în domeniul construcţiilor“, a declarat Larisa Axinia, preşedintele Asociaţiei „Românii în Italia“.

Românii care vor face parte din grupul ţintă al acestui proiect trebuie să aibă buletin în judeţele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș sau Sibiu şi trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni.

Camera de Comerț și Industrie este singura organizație din Brașov care va gestiona fondurile europene din care vor fi acodate granturi de până la 30.000 de euro fiecare unor români care se întorc din străinătate pentru a face mici afaceri în România, prin programul Diaspora Start Up. Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Admiistrației Publice și Fondurilor Europene, a aprobat 32 proiecte în valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Ionel Munteanu

    doresc și eu să mă intorc in țara mea să muncesc aproape de cei dragi ,Dar guvernu nu face nimic concret numai vorbe . sînt pus în situația dacă cei care ia-m votat nu fac nimic pentru ROMÂNIA ,Îmi voi lua familia și mă voi stabili în străinătate aici sintem căutați că muncim . doresc să infințez o fermă bio de cape și iepuri și un mic abator de scrificat oi ,capre iepuri dar nu am bani necesari putere de muncă am dar în România nu se vrea ce-i de sus doar vorbe .Va mulțumesc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*