Social, Stiri Brasov

De ce avem epidemie de rujeolă la Brașov: 653 de familii din Brașov au refuzat vaccinarea copiilor. Ne depășește doar Neamțul

653 de familii din Brașov au refuzat vaccinarea copiilor în acest an, județul nostru situându-se pe locul doi într-un top al refuzurilor imunizării copiilor cu vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola). pe primul loc se află judeșul neamț, unde s-au înregistrat 835 de refuzuri, în timp ce pe locul trei se află Bucuresștiul, cu 607 refuzuri.

De altfel, Brașovul stă foarte rău la rata imunizării, pe clasa de vârstă 5 – 9 ani doar 6,8% dintre copii fiind vaccinați cu prima doză ROR.  pe o hartă a incidenței rujeolei, Brașovul stă nu rău, ci foarte rău, cu peste 99 de cazuri la 100.000 de locuitori,

Situatia vaccinarii in luna octombrie arata dezastruos la nivel national: 39,2% dintre copii vaccinati la categoria de varsta 9-11 luni, 34,5% vaccinati dintre copiii cu varste intre 1-4 ani, iar la categoria de varsta 5-9 ani exista doua subcategorii: 16,5% dintre copii au fost vaccinati cu prima doza de vaccin ROR si 29,9% au fost imunizati cu cel de-al doilea vaccin ROR.

La Brașov, situația este mai dramatică – 29,5% dintre bebelușii de 9 – 11 luni au fost vaccinați, 38,9% vaccinați la categoria 1 – 4 ani, în tip ce la 5 – 9 ani – 6,8% vacccinați cu prima doză ROR și 18,9% cu a doua doză ROR.

Cauzele pentru care mii de copii romani sunt nevaccinati impotriva rujeolei sunt diverse. Dupa ce, anul acesta, au existat discontinuitati grave in aprovizionarea cu vaccinuri si multi parinti s-au plans ca nu au avut de unde sa procure vaccinul ROR, datele arata ca, in luna octombrie, cateva mii de parinti romani au refuzat sa isi vaccineze copiii.

In total, in luna octombrie au refuzat imunizarea cu vaccinul ROR parintii a 1.536 de bebelusi intre 9 si 11 luni, parintii a 6.954 de copii intre 1 si 4 ani si parintii a 3.397 de copii de 5-9 ani (cu prima doza ROR) si a 7.268 de copii de aceeasi varsa (cu a doua doza de vaccine).

Recordul este in judetul Neamt, unde au refuzat vaccinarea parintii a 69 de bebelusi, 955 de copii intre 1 si 4 ani, 570 de copii de 5-9 ani (cu prima doza ROR) si 835 de copii (cu a doua doza ROR).

Alte cauze sunt faptul ca unii copii nu sunt gasiti la domiciliu, fiind plecati temporar sau definitiv din tara impreuna cu parintii lor, arata datele oficiale obtinute de Hotnews.ro. De asemenea, exista copii care au contraindicatie de la medic sa fie vaccinati, unii dintre ei temporar, altii definitiv.

Pana in anul 2015, vaccinarea cu ROR se facea la scoala, insa dupa o modificare legislativa, in prezent parintii sunt cei care trebuie sa isi duca copilul la medic pentru vaccinare, lucru care, de multe ori, nu se intampla, sau se intampla prea tarziu – cand copilul este deja bolnav, iar vaccinarea nu mai este permisa.

Rujeola este o boala respiratorie severa, podusa de virusul rujeolos, foarte contagioasa si, uneori, mortala, potrivit site-ului desprevaccin.ro, lansat anul trecut de Ministerul Sanatatii. Rujeola debuteaza ca o raceala banala cu febra mare, secretii nazale, ochi inrositi si eruptie marunta. Aceasta incepe pe pielea fetei si a capului si se extinde apoi pe restul corpului, pana ia aspectul de “copil stropit cu vopsea”. Starea generala a bolnavului este profund alterata.

Complicatiile rujeolei sunt frecvente si grave. Unul din 4 copii ajunge la spital din cauza gravitatii bolii, unul din 1.000 de cazuri prezinta inflamatie a creierului (ce poate duce la deteriorarea functiei lui) si unul sau doua cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, in ciuda celor mai bune ingrijiri medicale.

O persoana bolnava poate infecta 9 din 10 persoane cu care intra in contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de noua luni care nu pot fi vaccinati si care, daca se imbolnavesc, pot degenera in forme grave ale afectiunii.

O categorie vulnerabila o reprezinta si femeile insarcinate, care risca avort sau nastere prematura, in situatia in care nu au protectie (prin boala anterioara sau prin vaccinare). Si fatul poate fi afectat de virus.

Romania este tara europeana cu cea mai scazuta rata a vaccinarii cu ROR si cu cea mai grava epidemie de rujeola.

9.946 de cazuri de rujeola si 36 de decese au fost raportate in Romania de la debutul epidemiei si pana la data de 24 noiembrie, potrivit celei mai recente situatii prezentate saptamana trecuta de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Cele mai multe cazuri – 9.538 – au aparut la persoane care nu au fost vaccinate nici macar cu o doza de vaccin.

Cele mai afectate categorii sunt bebelusii si copiii cu varsta de pana la 5 ani, in randul carora au fost inregistrate si cele mai multe decese.

Cazuri de rujeola, soldate inclusive cu decese, s-au inregistrat si la adulti. In aceste cazuri, decesele au intervenit, in general, pe fondul complicatiilor, la persoane care sufereau si de alte afectiuni.

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adreseaza copiilor cu varste intre 9 luni si 9 ani, care nu s-au imbolnavit pana acum de rujeola. In momentul in care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisa.

 

Studiul Hotnews îl găsiți aici

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

3 Comentarii

  1. Un link cu studiul din care sunt extrase informatiile unde gasim?

  2. Pingback: Încă nouă cazuri de rujeolă la Brașov - Biz Brasov

  3. Pingback: Încă un caz de rujeolă la Brașov în ultima săptămână - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*