Astăzi s-a împlinit o lună de la încetarea emisiei Brașov TV. În momentul întreruperii emisiei, Dan Ghiță, reprezentantul CNA la Brașov, explica faptul că a fost primită o solicitare în acest sens de la Necom Advertising. „Au avut o problemă cu tensiunea și au anunțat că li s-a defectat calculatorul de emisie. Ca și în cazul TVS Brașov, ei pot face acest lucru, dar dacă nu reiau emisia în 90 de zile vor pierde licența. Nu cred că este cazul, pentru că am vorbit cu cei de acolo și mi-au spus că luna aceasta se va relua emisia”, a explicat Ghiță.
Compania Necom Advertising, controlată de Florentin Cozmolici, a intrat anul acesta în insolvență la cerere, după ce anul trecut a raportat afaceri de 495.135 de lei și pierderi de 390.215 lei, având un număr mediu de 38 de angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor. Potrivit unor surse din interiorul companiei, se pare că mai mulți redactori au plecat, în timp ce proprietarul din acte al firmei, Florentin Cozmolici, ar fi și el pe picior de plecare. Compania este controlată din „spatele actelor” de omul de afaceri Andi Kadas, consilier județean, proprietarul companiei Kasim Emaka, cea care a realizat așa-zisul gard al terenului pe care ar urma să se construiască aeroportul Brașov Ghimbav, și care, prin intermediul Interkasim, a participat ca antreprenor general la construcția unor heliporturi pentru Ministerul de Interne.
De asemenea, Andi Kadas este cunoscut și pentru că este fiul lui Iosif Kadas, membru al unui grup infracțional care forța retrocedarea unui teren de 43.000 de hectare de pădure în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro.
În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul brașovean Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, dar și Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul retrocedării, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
Din documentele DNA de la dosar rezultă că procurorii au cerut unui judecător de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă, în septembrie 2014, „autorizarea, cu titlu provizoriu, pentru două zile, a interceptării şi înregistrării convorbirilor, comunicărilor şi mesageriei vocale efectuate prin telefon, precum şi localizarea prin mijloace tehnice a lui Jănică Poenaru”, inculpat în dosar.
Tot atunci ar fi fost autorizată supravegherea video, audio sau prin fotografiere, pe o durată de 48 de ore, în intervalul menţionat, a lui Attila Korodi, ministru al Mediului în momentul realizării interceptărilor.
Câteva zile mai târziu, procurorii DNA au revenit şi au cerut magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „autorizarea, timp de 16 zile, a interceptărilor, înregistrărilor şi localizării convorbirilor şi a comunicărilor telefonice avute de Poenaru, Hrebenciuc, Mătăşel, Kadas, Octavian şi Korodi, precum şi supravegherea audio-video sau prin fotografiere a lui Poenaru şi Korodi”.
Potrivit aceloraşi surse, interceptarea fostului ministru al Mediului s-a întins şi pe parcursul lunii octombrie, fără a se face menţiuni despre aspecte din discuţiile avute de Korodi.
Sursele citate au precizat că interceptarea lui Attila Korodi ar fi fost justificată prin faptul că acesta a fost apelat telefonic de unul dintre inculpaţii din dosar, care a aflat miza afacerii legate de retrocedări de păduri şi a încercat să apeleze la cunoştinţele pe care le avea.
„În cadrul acestui din urmă grup, format din Iacob Sorin Ioan, Kadas Iosif şi Mătăşel Ioan, rolurile sunt împărţite astfel: Iacob Sorin Ioan este specialist în terenuri forestiere şi finanţator al grupului, Mătăşel Ioan este specialist în terenuri agricole, iar Kadas Iosif are foarte multe conexiuni în lumea masonilor şi printre cei mai importanţi oameni politici din UDMR (Laszlo Borbely, Verestoy Attila, Kovacs Attila, Attila Korodi etc). Din dorinţa de a nu pierde oportunitatea unui câştig mare de bani, fiecare dintre membrii grupului a încercat să-şi aducă contribuţia, apelând de urgenţă la toate cunoştinţele posibile”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriul din dosarul retrocedării ilegale de păduri.
2 comentarii
Gata. Au pierdut licența.
IX. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:
3. Mix 2 Brașov – raport al inspectorului
CNA a retras licența Mix 2 Brașov pentru mai mult de 90 de zile de întrerupere.
VOT – unanimitate. (la acest vot a lipsit din sala Radu Călin Cristea).
Gata. A pierdut licența. Din ședința de ieri.
IX.. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:
3. Mix 2 Brașov – raport al inspectorului
Consiliul a hotărât în unanimitate retragerea licenței audiovizuale Mix 2 Brașov, pentru întreruperea emisiei mai mult de 90 de zile – art.57.1.b din Legea audiovizualului