Social, Stiri Brasov

Ironia sorții: Urmașul lui Nicu Ceaușescu la conducerea UTC este administrator al IAR, unde s-a aprins flacăra Revoluției din 1989 la Brașov

Acționarii IAR Ghimbav au ales, ieri, un nou Consiliu de Administrație formatdin cinci oameni. Rareș Ion Popescu, fostul președinte al CA-ului IAR Ghimbav, numit de fostul ministru al Economiei și Energiei, Constantin Niță, între timp condamnat penal, nu a mai candidat la un nou mandat de administrator.

În funcția de președinte a CA-ului IAR Ghimbav a fost aleasă Claudia Baicu, Director al Direcţie Juridice, Postprivatizare din cadrul Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, din cadrul

Ministerului Economiei Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Ceilalți membri ai CA-ului sunt Măriuca Oana Pistol, Ruxandra Rodica Anghel, Ioan Toma și Alexandru Bușcu, administrator provizoriu al Romaero.

Dintre aceștia se remarcă un nume – Ioan Toma. Acesta este ultimul prim – secretar UTC, prins în funcție de revoluția din 1989. Ironia sorții ca acesta să ajungă administrator la „întreprinderea” care în 1989 a dat startul Revoluției la Brașov.

Printre foştii lideri comunişti, Ioan Toma este o figură cu totul specială. În 1989 avea 36 de ani şi era cel mai tânăr membru al Comitetului Politic Executiv.

Ioan Toma s-a născut la 22 ianuarie 1954, în comuna Victoria, judeţul Iaşi. Opt ani a fost elev de premiul întâi la şcoala din localitatea natală. La timpul marilor decizii, ambii părinţi s-au îmbolnăvit. După mai mulţi ani de suferinţe, tratamente şi drumuri la spital, tatăl a decedat, iar mama a rămas în urmă bolnavă grav. „Fusesem elev de premiul întâi, aş fi putut merge la orice liceu din Iaşi, dar m-am dus la şcoala profesională”, îşi aminteşte Ioan Toma. După absolvire s-a angajat muncitor la Combinatul de Fire şi Fibre Sintetice din Iaşi, continuând liceul la seral. În paralel, s-a implicat cu râvnă în activităţile UTC din fabrică. A parcurs toate etapele, fiind ales pe rând secretar UTC al secţiei unde lucra, apoi în Comitetul UTC pe întreprindere.

La 20 de ani a terminat liceul seral şi a devenit student la Facultatea de Drept. O facultate unde bătaia candidaţilor pe câte-un loc la admitere era de ordinul zecilor. „Aveam 25 de ani, aveam categoria a VI-a luată ca muncitor, eram în anul doi sau trei la facultate, secretar-adjunct al Comitetului UTC pe întreprindere şi membru în biroul municipal, când s-a pus problema să fiu promovat şef secţie propagandă la Biroul Judeţean Iaşi al UTC. Am fost scos din producţie şi aproape un an am fost secretar cu propaganda, apoi am fost numit secretar organizatoric, care era a doua funcţie în UTC Iaşi. Până în 1984 am fost secretar cu probleme organizatorice. Trăiai efectiv pentru munca aceasta, de dimineaţa până noaptea, munceam cu pasiune, găseam satisfacţii totale în ceea ce făceam.”

În 1985 a fost adus la Bucureşti, ca secretar cu propaganda, cultura şi presa al CC al UTC. Doi ani a lucrat alături de Nicu Ceauşescu, iar în 1987, când fiul secretarului genaral al partidului a fost trimis la Sibiu ca prim-secretar, Ioan Toma i-a succedat în funcţie.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: IAR Ghimbav își propune venituri totale de 250 de milioane de lei în 2018. Compania îi va plăti 2.000 de lei lunar urmașului lui Nicu Ceaușescu la conducerea UTC - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*