Stiri Brasov

Reabilitarea fostului cinema Popular, estimată la 3,2 milioane de euro. Cinematograful a fost deschis in 1925

Primăria Brașov a lansat pe SEAP licitația pentru proiectarea și executarea lucrprilor de reabilitare a fostului cinematograf Popular, de pe strada Mureșenilor nr. 7. Lucrările sunt evaluate la 12,404 milioane de lei, fără TVA (aproximativ 3,17 milioane de euro cu tot cu TVA). Ofertele se pot depune până pe 27 decembrie, iar durata lucrărilor de proiectare și de execuție este de estimată la 27 de luni. Potrivit anunțului, criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

 

Pentru reabilitarea fostului Cinema Popular, Primăria Braşov a organizat în urmă cu aproximativ 3 ani mai multe licitații, prin care a încercat să închirieze imobilul unui investitor privat, care să reabiliteze clădirea, apoi să o folosească pentru organizarea unor evenimente culturale sau a unor activități de alimentație publică. Nimeni nu a fost însă interesat, ținând cont că investiția în renovare era destul de mare: 1,4 milioane de euro. Astfel, edilii au decis să deruleze lucrările cu forțe proprii.

Cinematograful Popular a fost deschis in anul 1925 si inchis in 2002. Se ajungea la sala, din strada, printr-un gang si o curticica interioara. Dupa 1990, rulau cateva filme pe zi, iar seara se organiza Bingo.

Cladirea unde a functionat acest cinematograf este intr-o stare avansata de degradare, din cauza infiltratiilor. In timpul lui Sextil Puscariu s-a numit Corso, la infiintare numindu-se Capitol.

Imobilul unde a functionat cinematograful este intr-un fost Zwinger (spatiu liber intre incintele de ziduri, necesar miscarii libere a oamenilor aflati in aparare in cazul unui atac – in acest scop, exista o legislatie care interzicea construirea pe aceasta suprafata) de pe latura nordica a fortificatiilor orasului Corona, construite din sec. al XIV-lea până in prima jumatate a sec. al XVII-lea. Lantul de ziduri cu turnuri dateaza, conform unei diplome de la 1432, din etapa timpurie de construire a fortificatiei. Din sec. al XVIII-lea, functiunea militara nu mai predomina, astfel ca tarcurile (Zwinger) sunt ocupate de gradini, interdictia construirii ramanand valabila. Cu timpul, unele devin locuri de loisir (de petrecere a timpului liber) in randul breslelor, iar gradina de vara din spatele Hotelului Europa de pe Klostergasse ajunge sa necesite in 1888 un nou acces/evacuare dupa ziduri. Astfel se creeaza o bresa in zidul de fortificatie, unde va fi construita o sala de spectacole, care devine ulterior cinematograf. (Revista Arhitectura nr. 6, 2015)

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*