Un pub care să amintească de istoria Braşovului, dominată de industrie, în Epoca de Aur. Acesta este conceptul la care s-a gândit Liviu Şerban, în 2013, când a deschis o altfel de locaţie, în care braşovenii să socializeze, să savureze o bere rece, însoţiţi de „frânturi“ de istorie.
De cum intri la Sculărie, te simţi ca într-o secţie de uzină. Aici, scaunele sunt înlocuite cu butoaie, iar pe pereţi poţi citi plăcuţele cu mesajele spcifice unui ambient de lucru în fabrică. Pub-ul a fost amenajat într-o fostă florărie de cartier, din Răcădău. „Întreg conceptul a fost gândit împreună cu arhitectul George Orzan, care a avut mai multe proiecte în Braşov. Ideea a fost a lui, ţinând cont că Braşovul a fost oraş industrial. Am discutat mult cu oamenii mai în vârstă, părinţii noştri care ne-au povestit atmosfera din uzine, din secţii, iar în perioada la care ne-am gândit să deschidem, piaţa era saturată de locaţii cu denumiri din afară, aşa că am zis că merită să exploatăm această istorie locală. Design-ul interior este 100% creat de George Orzan şi cred că a redată perfect atmosfera dintr-o secţie de uzină în miniatură“, a declarat Liviu Şerban, proprietarul Pub-ului.
La început, Pub-ul a funcţionat ca o cafenea, dar de anul trecut a fost deschisă şi bucătăria, care are un meniu inedit. De exemplu, sandvişurile au denumiri precum „Sculer Matriţer“, „Frezor“, „Maistru“, „Lăcătuş“.„Avem tiparele noastre. Am readus în Braşov celebrul „Sandviş ca-n Gară“, care conţine cabanos cu varză. Era un bazar pe vremuri la Gară, unde oamenii se opreau şi mâncau şandvisuri ca-n Gară“, a completat Liviu Şerban.
Meniul conţine şi pizza, paste, bruschette şi deserturi. Scularia este călcată atât de oameni în vârstă, cât şi de tineri liceeni. Un bon mediu la Sculărie, care include băutura şi mâncarea este de aproximativ 30 de lei, pentru două persoane.
„Deşi suntem într-un cartier, locul este vizitat de oameni din tot Braşovul. Mulţi vin chiar de curiozitate. Zona Răcădău era moartă acum câţiva ani, toată lumea mergea în centru. Am fost avertizaţi când am deschis că e o zonă nepotrivită pentru a deschide un pub, dar am crezut în noi. Cred că nu contează în ce zonă esti, important este să te implici. Între timp, zona a crescut, au fost deschise şi alte locaţii“, a mai spus Liviu Şerban.
De-a lungul timpului, clienţii au completat colecţia de scule din Pub. Mulţi au adus şublere, ceasuri comparatoare, maşini de găurit sau alte scule utile în secţiile uzinelor. Pe viitor, proprietarii vor să deschisă o altă locaţie în Braşov, undeva în centru, unde sunt mulţi turişti sau într-un mall braşovean. Pentru viitoarea locaţie, proprietarii se gândesc să facă o investiţie de 50.000 de euro. Pentru actuala locaţie, investiţia a fost de aproximativ 15.000 de euro. Pub-ul s-a dezvoltat şi cu o secţiune de Delivery food, care a prins mai ales în zona de companii.