Ținând cont că luna viitoare expiră contractul încheiat cu cei doi operatori pentru colectarea deșeurilor de la populație, Primăria Brașov a publicat astăzi anunțul privind delegarea prin concesiune a serviciilor de colectare, transport, sortare/valorificare și eliminare a deșeurilor de la persoane fizice și juridice din municipiul Brasov. Noul contract ar urma să fie încheiat cu un singur operator și să aibă o valabilitate de 8 ani.
Principala condiție pe care o cer edilii viitoarei firme care va colecta gunoiul este ca în cel mult 2 ani de la semnarea contractului să amenajeze pubele subterane atât pentru colectarea deșeurilor menajere, cât și pentru reciclabile. În prezent, în municipiu sunt 403 platforme de colectare, iar în conformitate cu caietul de sarcini noul operator va trebuie să înlocuiască sistemul clasic cu pubele îngropate la toate aceste platforme, doar în locurile unde nu este posibilă o astfel de amenajare să rămână actualul sistem, însă platformele să fie închise.
Noul operator va trebui să doteze obligatoriu fiecare platformă cu recipienți de colectare selectivă pentru minimum trei tipuri de reciclabile: hârtie/carton, plastic și sticlă. În ceea ce-i privește pe brașovenii care locuiesc la case, firma de salubrizare ar urma să le pună la dispoziția acestora saci cu o capacitate de minum 55 litri pentru colectarea selectiva a deseurilor. „Acestia vor fi de culoarea corespunzatoare fractiei colectate si vor fi inscriptionati cu numele prestatorului si numarul de telefon al acestuia. Saci vor fi distribuiti personelor fizice prin grija exclusiva a operatorului”, se precizează în caietul de sarcini aferent licitației. Totodată, firma va avea obligația să organizeze colectarea deșeurilor reciclabile în baza unui program aprobat de autoritatea locală, dar și să deruleze campanii pentru conștientizarea cetățenilor privind colectarea selectivă a deșeurilor.
Cel puțin 20.000 lei/lună plata către Primărie
De pe urma acestei activități, Primăria Brașov ar urma să primească o redevență de minimum 1% din valoarea facturată de operator fără TVA, către toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice, institutii publice, etc.), dar nu mai puțin de 20.000 lei pe lună. „Neplata redeventei sau executarea cu întârziere a acestei obligaţii dă dreptul concedentului (Primăria Brașov) să ceara concesionarului (firma de salubrizare) penalitati in cuantum de 0,03% pe zi din plata restanta”, este menționat în caietul de sarcini.
Firmele interesate de acest contract își pot depune ofertele până în data de 20 decembrie.