Firmele brașovene din industria IT au analizat, ieri seară, impactul reformei fiscale anuntate de Guvern asupra industriei locale de profil, în cadrul unei dezbateri organizate de Clusterul pentru Inovare si Tehnologie.
În Brașov exista un numar de 550 firme cu activitate in IT, care realizeaza o cifra de afaceri de 630 milioane lei si un profit de aproximativ 75 milioane lei, cu 5.000 angajati. In ultimii 4 ani, industria IT a avut cea mai dinamica crestere din economia Brasovului – s-au infiintat 130 de firme noi, cifra de afaceri a industriei a crescut cu 275 milioane lei, profitul cu 39 milioane de lei, iar numarul de angajati a urcat cu 1.600. La nivel national, cifra de afaceri a sectorului a fost de 3,6 miliarde de euro, datorata in primul rand exportului de software si servicii, reprezentand 74% din cifra de afaceri a sectorului. In ultima perioadă, cresterea industriei de software si servicii IT a fost de 10-15% pe an. Astfel, industria de profil a ajuns al doilea contributor la cresterea PIB-ului national.
Aceasta dinamica pozitiva, atat la nivel local cat si la nivel national, va fi eliminata insa de masurile fiscale promovate de Guvernul Romaniei. Impactul imediat se traduce intr-o scadere incepand cu 1 ianuarie a salariilor celor 5.000 de angajati din industria locala de IT. In situatia in care toate companiile din industria locala vor alege sa compenseze aceasta scadere, cresterea costului salarial datorata exclusiv modificarilor fiscale in industria locala va fi de 6%. Aceasta se traduce intr-o reducere a profitabilitatii industriei locale cu minim 6 milioane de lei. Acest impact negativ asupra salariilor si, respectiv, profitabilitatii industriei se datoreaza ignorarii de catre guvern a facilitatilor acordate anterior angajatilor din IT si cercetare, dar si persoanelor cu handicap – toate trei categoriile fiind afectate de prezenta reforma.
Companiile IT din Brașov consideră că „revoluția fiscală” le va afecta în mai multe moduri. Astfel, datorita faptului ca investitorii utilizeaza salariul brut ca si element de comparatie intre tarile si regiunile in care aleg sa investeasca, prin transferul taxelor in interiorul salariului brut, Romania, si implicit Brasovul, nu va mai fi competitiva in raport cu celelalte tari din Europa.
De asemnenea, din cauza mesajului negativ transmis de guvern fata de industrie, migratia profesionala catre principalii poli ai industriei, inclusiv catre Brasov, va scadea – in conditiile in care soldul pozitiv al capitalului uman la nivel local se datoreaza in proportie de peste 50% acestei migratii. In paralel, ne asteptam ca emigratia externa a specialistilor IT sa creasca.
Datorita lipsei de predictibilitate administrativa si fiscala pe care Romania o afiseaza in ultimul an, investitiile straine directe in economie, inclusiv IT, vor scadea in continuare, cu impact negativ direct asupra principalilor poli urbani, mai spun membrii clusterului brașovean de tehnologie, iar „prin neutralizarea acceleratorilor de prosperitate – IT si cercetare-dezvoltare – este infranata recuperarea decalajului economic al Romaniei fata de restul Europei”.
Totodata, spun cei din cluster, Ddesi aceasta masura afecteaza in principal zonele dezvoltate ale Romaniei – Bucurestiul, Clujul, Timisoara, Brasovul, Iasul, etc – nu rezolva de fapt problemele de competitivitate si nivel de trai din zonele mai putin dezvoltate – deci nu este benefica pentru nicio regiune din tara.
„Consideram ca Guvernul Romaniei trebuie sa reanalizeze impactul pe care reforma fiscala il are asupra tuturor sectoarelor economice, sa corecteze modul in care implementeaza actuala reforma fiscala, rezolvand prejudiciile pe care le genereaza in mod imprevizibil unor industrii cheie, si sa initieze un proiect coerent de impozitare dezbatut cu reprezentantii industriilor si ceilalti actorii sociali”, este concluzia dezbaterii IT-iștilor brașoveni cu privire la modul în care le va afecta Codul fiscal care va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018.