Dacă în 1990, Elmas a pornit la drum ca un simplu atelier de reparat lifturi, creat de 12 brașoveni care au avut curajul să ia calea privatizării imediat după căderea regimului comunist, cu timpul, compania brașoveană a devenit un jucător important pe piața instalațiilor de ridicat, și a ajuns la o cifră de afaceri de 28 de milioane de euro.
Marton Geza, cel care a pus de fapt temelia Elmas alături de colegii săi cu care lucrase în „epoca de aur” într-o întreprindere de stat, ne-a mărturisit că, deși s-a născut în vremea comunismului, a fost educat în spiritul capitalismului, iar acest lucru l-a determinat să intre în lumea afacerilor. „Am fost educat în spiritul capitalismului, cu toate că m-am născut în comunism. Chiar dacă erau nevoiți să vorbească mai mult în șoaptă despre condițiile și modul de viață de dinainte de 1944, părinții mei aminteau despre o anumită avuție, pe care au pierdut-o după instalarea noului regim, astfel că o vreme a trebuit să trăim într-o semisărăcie. Părinții mei nu au avut locuri de muncă ani buni, astfel că tata și-a făcut un mic atelier cu care întreținea familia, ținând cont că eram trei copii. În acel atelier, produceam de toate, de la artizanat, la modele de lemn pentru turnătorie sau schiuri. Am lucrat cot la cot alături de părinții mei, chiar dacă atunci nu prea voiam, fiindcă eram mic, aveam vreo 6 ani și gândul îmi era la joacă. Contribuiam și eu la lucruri mai ușoare, cum ar fi de exemplu să pun inelele pe bățul de la undițe, ca să putem realiza la timp mărfurile comandate la clienți, și să sperăm că la sfârșit de săptămână ne încasăm banii. În acea vreme, în zona comercială a Brașovului, pe Republicii, pe Mureșenilor, existau multe magazine mici, iar mama era un soi de distribuitor. Ducea produsele manufacturate la aceste magazine, le lăsa în „cosignație”, iar la final de săptămâna primea banii pe ele. Această activitate de mică economie ne-a ținut și ne-a dus până când tata a primit un loc de muncă”, își amintește managerul general al Elmas primele lecții pe care le-a primit în copilărie despre ceea ce înseamnă economie și afaceri.
Un act curajos
Învățăturile din copilărie i-au ajutat lui Geza, iar când Revoluția l-a prins într-un atelier de reparații și service ascensoare aflat în subordinea unei societăți de stat, a luat decizia curajoasă ca alături de alți 11 colegi să pună bazele unei firme private. „Imediat după Revoluție, a venit propunerea să facem o firmă privată, să pornim pe drumul nostru și să ne debarasăm de stat. A apărut și un decret lege al întreprinderilor private, și așa din atelierul de stat în care eram 12 persoane, ne-am hotărât să facem o companie privată, ELMAS, numele venind de la electro mecanici ascensoare. Am obținut certificatul de înființare în 30 iulie 1990 și așa ne-am apucat de treabă. 12 persoane, 3 naționalități diferite, 5 confesiuni diferite, iar eu, singurul născut în Brașov”, a explicat Marton Geza.
Chiar dacă existau aceste diferențe întrei cei 12, lucrurile au mers în direcția cea bună, fiindcă de la bun început s-au aplicat unele reguli. „Am pornit la drum pe baza unui regulament. Până să îl punem la punct, ne întâlneam în afara orelor de program, tocmai ca să îl punem la punct, numai că fiind o perioadă de alegeri, ne tot certam, din cauza opiniilor politice diferite. Astfel, tocmai pentru a nu avea disensiuni pe teme politice, una dintre principalele reguli impuse prin acest regulament a fost aceea că în cadrul firmei este strict interzis să avem opinii politice, dar și religioase, căci dacă ne certăm, nu reușim să facem nici o firmă. Acest regulament și drept l-am păstrat până în ziua de astăzi. De aici și secretul că nu ne-am certat. Fiecare poate avea propria viziune politică, dar în cadrul firmei nu avem culoare politică, firma nu s-a exprimat politic sau religios niciodată. Am eliminat din fașă toate aceste elemente ce puteau crea tensiune și afacerile s-au făcut cu cărțile pe masă, ca să nu existe suspiciuni și să avem respect unul față de celălalt în tot ce facem”, ne-a destăinuit directorul general al companiei brașovene.
De la 12 la 330 de angajați
Elmas și-a început activitatea doar cu partea de întreținere de lifturi, însă văzând că posibilitățile de dezvoltare pe acest palier erau aproape de zero, inițiatorii proiectului au luat decizia să abordeze și alte domenii, cum ar fi de exemplu industria de macarale, au devenit parteneri ai unui important producător de stivuitoare, iar, încet, încet, de la 12 angajați s-a ajuns la 330 de angajați.
Să fii pioner în domeniul privat nu a fost deloc ușor, mai ales că înființarea firmei a însemnat și un efort financiar. „Când am pornit, a trebuit să depunem 40.000 de lei la Banca Națională și 60.000 de lei aport în natură, în condițiile în care o Dacie costa 70.000 de lei. A trebuit să adunăm acești bani, ca să primim autorizația de înființare și funcționare a firmei. Fiecare a pus câți bani a putut, iar aportul natural a însemnat de fapt sculele aduse de fiecare, ca să ne putem avea o bază cu care să lucrăm. Încă mai păstrez lista de atunci, când am adunat de la fiecare, de la clește, ciocan sau șurubelniță la lampă de benzină sau bomfaier și așa am plecat la drum”, își amintește Geza.
Unul dintre secretele succesului companiei brașovene a fost tocmai faptul că încă de la bun început s-a luat decizia ca profitul realizat să fie reinvestit. „Am reinvestit profitul până în ziua de azi. Dacă ești singur sau sunt doi, îți iei dividentele, ai ceva substanțial, dar cum eram 12, nici unul nu ar fi făcut mare lucru. Am luat decizia că mai întâi trebuie să creștem firma și probabil copiii noștri se vor bucura de dividente. Profitul realizat, susținut de creditele pe care le-am luat, au adus dezvoltarea la care am ajuns astăzi. Primul credit bancar am reușit să-l luăm în 2003, până atunci nu aveam garanțiile necesare. Am găsit o bancă care ne-a dat și fără garanții și a urmărit cheltuirea banilor, și prima hală construită a devenit prima garanție și în baza ei au urmat toate acele credite și investiții”, a punctat Geza.
Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.
De la reparații de lifturi, la un business de milioane de euro