Cei peste 1.500 de brașoveni care protestează în această seară împotriva modificării Legilor Justiției și a „Revoluției fiscale” a guvernului PSD au ajuns în Piața Sfatului, în fața sediului social-democraților, unde scandează „Demisia”, „Nu vrem să fin o mație de hoți”, „Justiție, nu corupție” sau „PSD – ciuma roșie”.
Participanții flutură tricolorul, protestul fiind unul pașnic. Ei au comemorat 15 noiembrie, așezându-se în genunchi. În acest moment, manifestanții se retrag la Prefectură.
„Lumea este nemulţumită de la o săptămână la alta din motive noi şi e ca un experiment, ca o încercare a Guvernului de a vedea cât de multe persoane pot fi deranjate de ceea ce face Guvernul. Guvernul trebuie să înveţe în primul rând să dialogheze, să dezbată, să discute cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu partenerii sociali şi să nu mai încalce principii de bază ale democraţiei, ale bunei guvernanţe şi să avem o ţară în care să putem şti ce se întâmplă şi la anul din punct de vedere al administraţiei publice. De asemenea o ţară în care relaţia între guvernul central şi oraşe, comunităţi este una echilibrată. După ce vorbim de mai mult de zece ani despre descentralizare nu se recentralizează taxele. Au rămas acum oraşele fără o parte semnificativă din bugetele lor într-un mod iarăşi imprevizibil, neplanificat. Asta înseamnă că vom avea mai puţine proiecte de dezvoltare asupra cărora să decidă comunităţile şi mai multe proiecte care o să fie dictate de la Bucureşti”, a declarat președintele Asociației Pro Democrația, Ionuţ Ţaţa, care participă la protestele de la Brașov.
Un comentariu
Ca brasovean, care-mi iubesc orasul natal, sunt alaturi de toti cei ce lupta contra coruptiei si proastei gospodariri a banilor publici de la bugetul local si de la cel national. Aici la mine in Lucerna, Elvetia, taxele si impozitele sunt gestionate la nivel comunal. Singura taxa la nivel national este TVA-ul, din care se finanteaza Banca Nationala, Armata si autostrazile. Scoli, spitale, politie si justitie sunt finantate din bugetele locata, singurele exceptii fiind Procurorul General de la Berna si Tribunalul Surerior de la Lausanne, care este deschis fiecarei persoane fizice sau juridice, care nu este de acord cu o decizie judecatoreasca de la nivel comunal sau cantonal.