Social, Stiri Brasov

Specialişti de la Agenţia Europeană pentru Energie Atomică vin la Braşov să testeze „terenul“ pentru un accelerator de particule

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în luna decembrie, la Spitalul Judeţean din Braşov vor veni experți ai Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena care vor analiza locaţiile din unitatea medicală, pentru a stabili parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie cu care ar putea fi dotat spitalul.

Specialiştii vor vizita alte şapte centre din țară din cadrul unităților sanitare: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila București, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Județean Argeș, Spitalul Județean Prahova, Spitalul Județean Mureș și Spitalul Municipal Timișoara.

De asemenea, Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătății sub formă de granturi nerambursabile suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanțarea unui program de formare și pregătire profesională a echipelor de specialiști care lucrează în centrele de radioterapie.

Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, a fost deblocat la începutul acestui an, astfel încât fondurile încep să fie accesate. Suma totală acordată pentru achiziția de aparatură de radioterapie este de 38 milioane de euro.

În baza unui acord încheiat între Ministerul Sănătății și Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena, toate achizițiile de echipamente de radioterapie realizate în baza Acordului cu Banca Mondială beneficiază de consultanță din partea experților acestei Agenții.

Braşovul, fără secţie de Radioterapie de cinci ani

De mai bine de cinci ani, secția de Radioterapie a Spitalului Județean din Brașov a fost închisă, iar bolnavii de cancer care au nevoie de această procedură au ca primă opțiune tratamentul la privat, la singurul centru dotat cu un accelerator de particule din județ. Pe locul doi se află centrele de stat din Cluj, Iași sau București, dar mulți pacienți așteaptă și două-trei luni până să beneficieze de terapie gratuită, așteptare care de multe ori face diferența dintre viață și moarte.

Consiliul Județean din Brașov a promis în ultimii ani că va construi un buncăr pentru găzduirea aparatului de radioterapie, un accelerator de particule liniar, care are nevoie de condiții speciale de depozitare. Potrivit ultimelor promisiuni, în toamna aceasta ar fi trebuit să fie redeschisă secția de radioterepie a Spitalului Județean, după cinci ani. Investiția era estimată la suma de 400.000 de lei, dar buncărul nu a fost construit niciodată, iar aparatul, care ar putea salva viețile a sute de oameni, întârzie să ajungă la Brașov.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*