Ministerul Dezvoltării a solicitat Consiliului Județean Brașov modificarea sumelor ce reprezintă cheltuielile neeligibile la 4 proiecte ce ar urma să fie finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Pentru a depune dosarele complete în vederea obținerii finanțărilor, ținând cont că termenul limită este 29 noiembrie, consilierii județeni s-au întrunit astăzi într-o ședință de îndată pentru a aproba modificările de sume.
Valoarea totală a proiectelor ce ar urma să fie finanțate prin PNDL este de 60,39 milioane de lei. În cazul celor 4 proiecte, valoarea finanțării guvernamentale este de 27 de milioane de lei, iar cofinanțările pe care ar urma să le plătească CJ Brașov sunt de peste 4,5 milioane de lei. „Preocuparea noastră este de a găsi soluții alternative de finanțare la proiectele pe care le derulăm și în acest sens am făcut o serie de demersuri. Aceste proiecte ce le-am aprobat astăzi vor fi depuse în vederea finanțării prin PNDL 2, iar sumele de bani urmează să le primim pe parcursul derulării acestor contracte”, a explicat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.
Prin PNDL 2 ar urma să fie obținute fondurile necesare modernizării DJ 108B și DJ 105B Mănăstirea Sâmbăta – Valea Sâmbetei, un proiect cu o valoare de 4,89 de milioane de lei, din care CJ Brașov va trebui să suporte cheltuieli neeligibile în cuantum de 1,59 milioane de lei. Un alt proiect vizează construcția unui pod peste Olt între Șercaia și Hălmeag, valoarea lucrărilor fiind estimată la suma de 7,37 milioane de lei, cofinanțarea județului fiind de puțin peste 1 milion de lei, dar și pentru un alt pod peste Olt în localitatea Voila (pe unde se face legătura și cu poligonul militar de la Cincu), o investiție estimată la peste 16 milioane de lei, din care 14,71 milioane de lei ar urma să fie finanțarea prin PNDL 2, iar CJ Brașov să suporte cheltuieli neeligibile de 1,31 milioane de lei.
Nu în ultimul rând, fonduri prin acest program guvernamental ar urma să se aloce și pentru reabilitarea necesară ca urmare a unei alunecări de teren pe DJ 105, finanțarea fiind de 2,74 milioane de lei, la care se adaugă cheltuieli neeligibile ce ar urma să fie plătite de către autoritățile județene în cuantum de 514.772 de lei. Un alt proiect finanțat tot din fonduri guvernamentale, unde s-a încheiat partea birocratică și s-a semnat și contractul pentru derulare lucrărilor este reabilitarea DJ 132 (Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – limita cu județul Harghita), pentru care prin PNDL s-au obținut 33 de milioane de lei.
Totodată, Adrian Veștea a mai anunțat că ieri a fost derulată vizita în teren în vederea obținerii finanțării europene prin Programul Operațional Regional (2014 – 2020) pentru drumul județean care face legătura între Măieruș și județul Covasna, o investiție estimată la 24 de milioane de euro.