Câteva sute de poliţişti din Braşov participă la un program de pregătire pentru întărirea autorităţii poliţistului. Pentru a înţelege mai bine cum să acţioneze în cazul în care cei care comit infracţiuni se opun sau devin violenţi, poliţiştii participă la cursuri practice de pregătire tactică poliţienească. La aceste sesiuni sunt prezenţi poliţiştii de la ordine publică, poliţia transporturi şi poliţia rutieră, iar coordonarea este asigurată de Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Braşov.
Câţiva poliţiştii au făcut astăzi câteva demonstraţii de încătuşări şi imobilizări în Sala de Sport a Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
„Încercăm să ne creştem gradul de profesionalism. Simplul fapt că ne întâlnim într-un mediu colegial, putem discuta anumite speţe cu care ne confruntăm, căutăm soluţii să ne îmbunătăţim activitatea, în concordanţă, bineînţeles, cu noile reglementări care se pregătesc“, a declarat subcomisarul Mihai Chririţă, împuternicit-şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale, IPJ Braşov.
Activităţile fac parte dintr-un pachet de propuneri legislative menite să devină lege şi care până acum erau incluse doar în regulamentele de ordine interioară, care aduceau confuzie atât de partea poliţiştilor, cât şi a celor care încalcă legea. „Aceste propuneri legislative vizează în primul rând protecţia dreptului cetăţenilor, consfiinţirea acestor drepturi, binele public al celor care respectă legea, vizează întărirea autorităţii poliţistului şi prevede în mod concret, situaţii şi modul în care poliţistul va trebui să acţioneze în situaţiile respective. Spre exemplu, în legea 218, din 2002 sunt introduse procedurile şi procedeele de intervenţie în cazul legitimării, în cazul încătuşării, conducerii la sediul poliţiei, astfel încât orice persoană să cunoască faptul că dacă nu respectă legea sau o situaţie prescrisă în actul normativ, se supune acestor prevederi legale“, a declarat Ionuţ Marin, purtător de cuvât al IPJ Braşov.
Noul pachet legislativ aduce noutăţi şi în ce priveşte doatrea poliţiştilor. Potrivit IPJ Braşov, a fost realizat un necesar de veste anticuţit, pe care poliţiştii le vor purta la intervenţii, pentru a fi protejaţi.
Cum se va schimba legea
Un exemplu de schimbare pe care o va aduce noua lege este legată de clasica poluare fonică provocată de vecinii care dau muzica tare. Dacă poliţistul constată o astfel de faptă şi aplică o sancţiune, dar dacă acea faptă continuă, el poate înregistra, poate reţine comiterea unei infracţiuni., iar făptuitorul riscă pedeapsa cu închisoarea de la trei luni, la doi ani.
Constituie infracţiune şi întrebuinţarea în public de cuvinte şi expresii ori gesturi jignitoare sau exprsii formulate în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Această infracţiune va fi sancţionată cu închisoarea de la trei luni, la un an sau cu amendă.
În ceea ce priveşte extracţia unei persoane dintr-un vehicul, poliţistul nu va mai avea dubii în momentul în care efectuează intervenţia dacă este cazul să spargă un geam, dacă este cazul să forţeze o uşă, pentru a scoate persoana din autotursim.