Angajaţii UniCredit Bank primesc cele mai mari salarii nete din rândul celor mai mari 5 bănci din sistem, de aproape 5.400 de lei net pe lună. La polul opus sunt angajaţii BRD- SocGen care câştigă, în medie, câte 4.400 de lei net pe lună, nivel apropiat de media pe economie din sistemul bancar, arată un studiu realizat de Ziarul Financiar.
Cu un salariu de 5.400 de lei net pe lună, cei aproximativ 3.300 de angajaţi din cadrul UniCredit Bank încasează astfel, în medie, cu 20% peste nivelul salariului mediu din sistemul bancar (de 4.500 de lei în primul semestru din 2017).
Faţă de un angajat plătit cu salariul mediu pe economie, salariaţii UniCredit câştigă de 2,3 ori mai mult. O explicaţie a salariilor mai mari oferite de UniCredit constă în faptul că structura businssului băncii e orientată mai mult pe zona corporate, unde salariile sunt mai mari, în timp ce în cazul BCR, BRD sau Banca Transilvania distribuţia salariaţilor pe corporate şi retail este relativ similară.
Pe locul doi în topul celor mai mari venituri salariale medii nete din rândul băncilor aflate în top 5 se află Raiffeisen Bank, unde salariul mediu al celor 5.300 de angajaţi este de aproximativ 5.000 de lei net pe lună, cu 11% peste salariul mediu din sistem.
Pe locul trei în clasamentul salariilor din băncile aflate în top 5 se află BCR, cea mai mare bancă locală după active, unde salariul mediu este de aproape 4.800 de lei net pe lună, cu 6% peste media salariilor bancherilor la nivel naţional.
„Diferenţele de salarii provin din structura băncilor, pentru că acolo unde există mai mult corporate salariile sunt mai mari, nu se poate compara salariul unui relationship manager de corporate cu al unui client advisor pe retail“, a spus Andreea Voinea, directorul executiv de resurse umane al BCR, cea mai mare bancă locală, care are peste 7.000 de salariaţi la nivel de grup.
În ultimii ani, salariile medii din sistemul bancar au crescut cu valori mai mici decât majorările efectuate în general în companiile private, iar tendinţa va continua şi în următorii ani. „Cred că în sistemul bancar salariile vor creşte în continuare cu valori cuprinse între 3 şi 5% în următorii ani, în medie. Legat de măsurile fiscale anunţate pentru anul viitor, noi am dat un mesaj angajaţilor în care le-am spus că, indiferent care vor fi schimbările de legislaţie (prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat- n.red.) noi vom menţine salariul net al angajaţilor. Ne asumăm aceste costuri suplimentare dacă va fi nevoie“, a mai spus Andreea Voinea.
Atât Banca Transilvania, cât şi BRD-SocGen oferă salarii medii apropiate de salariul mediu din sistemul bancar, respectiv 4.500 de lei net în cazul Băncii Transilvania şi 4.400 de lei net în cazul BRD.
Salariul mediu net din cadrul celor mai mari cinci bănci locale a fost calculat de ZF în funcţie de cheltuielile totale cu salariile la nivel de grup bancar în primele şase luni ale acestui an, informaţii prezentate în situaţiile financiare publicate de bănci.