După ce la mijlocul lunii trecute o delegație brașoveană s-a deplasat în China în încercarea de a atrage investitori pentru proiectele locale, fostul ministru al Economiei și Energiei, Constantin Niță, celebru pentru cunoștințele sale agricole (gen „un hectar are 1.000 de mp”), a postat pe blogul personal un articol în care se întreabă de ce România ignoră investitorii chinezi.
Trecând peste faptul că omul s-a retras din politică, după ce la conducerea PSD Brașov a ajuns fostul său „copil de suflet”, Marius Dunca, un om care a făcut tot posibilul să îl îndepărteze mai apoi pe Niță de tot ceea ce înseamnă PSD, ar trebui spus că fostul ministru este condamnat penal. E adevărat că decizia nu a fost definitivă, dar ne întrebăm dacă acum s-a dat liber ca toți condamnații să reprezinte România în întâlniri economice. Poate că Sebastian Ghiță a plecat până în Belgrad să aducă niște investitori, iar noi ne dăm de ceasul morții că Poliția nu își face treaba…
Revenind la postarea lui Niță, acesta face publice detalii despre modul în care a fost schimbat din funcția de ministru: „Nimeni nu a mai mişcat nimic de la plecarea mea din Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei. Mai mult, am auzit discuţii conform cărora interesul arătat investitorilor chinezi reprezintă una din cauzele pentru care am fost schimbat din funcţie la vremea respectivă”.
Niță a fost condamnat în mai la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Magistrații Înaltei Curți au dispus și confiscarea a 303.000 lei şi menţinerea sechestrului.
Potrivit DNA, Constantin Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Tiberiu Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita, în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să-i fie remişi lui Niţă în două forme – parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.
„În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, mai spun procurorii.
Conform DNA, Niţă a primit două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folosiţi, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale partidului din care făcea parte.