După 7 ani de la preluarea de la investitorul italian, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cetatea de la Râşnov va intra într-un amplu program de reabilitare cu bani europeni, vizată de lucrări fiind Incinta de vest, cunoscută şi sub numele de Cetatea de Sus. Proiectul „Restaurarea, conservarea şi valorificarea durabilă a Cetăţii Râşnov – Incinta de Vest – şi crearea infrastructurii conexe” a fost depus pe Programul Operaţional Regional, Axa 5.1, iar contractul de finanțare a fost semnat în luna iulie. De la bugetul local urmează a se asigura doar cota de 2% din valoarea eligibilă, ce revine beneficiarului, respectiv Oraşul Râşnov, a cărui valoare este estimată la suma de 3.689.848 de euro.
Recent, Primăria Râșnov a lansat licitația în vedere achiziției serviciilor de proiectare tehnică și asistență tehnică pe parcursul derulării lucrării de restaurare. Valoarea acestui contract este estimată la suma de 264.000 de lei, fără TVA, iar ofertele de la proiectanți sunt așteptate până în data de 16 noiembrie, evaluarea ofertelor urmând să se efectueze până pe 16 februarie. Proiectantul desemnat câștigător va trebui să realizeze documentația necesară în 45 de zile de la data semnării contractului. Serviciile oferite de proiectant presupun elaborarea proiectului tehnic conform prevederilor legale în vigoare (caiete de sarcini pe specialitati, liste de cantitati de lucrari elaborate pe baza articolelor de deviz din normativele tehnice, estimare de pret la nivel de proiect tehnic, fise tehnice dotari, etc), documentația tehnică pentru executia lucrarilor, documentatia tehnica pentru obtinerea avizelor si acordurilor conform C.U., P.A.C. În plus, proiectantul va trebui să asigure asistența tehnică din partea pe toată perioada de execuție a lucrărilor.
Ce presupune proiectul de renovare
Lucrările ar urma să dureze 24 de luni şi, având în vedere amploarea şi complexitatea lucrărilor, Cetatea de Sus va fi închisă, urmând să rămână deschisă numai Grădina Cetăţii, în care se vor organiza evenimentele incluse în agenda culturală a Râşnovului. În primă fază vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate efectuate în perioada 2000-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. Practic, vor dispărea centurile de beton, se va desfiinţa placa de beton din zona capelei, precum şi toate celelalte „modernizări” efectuate cu plăci ceramice (faianţă şi gresie), ciment sau alte materiale care nu au legătură cu specificul acestui monument.
În cea de-a doua etapă se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parţial (în funcţie de starea actuală) Turnul Gotic şi Turnul adosat, turnul prăbuşit şi şarpanta Turnului Triunghiular. De asemenea, vor fi reconstruite două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale. Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip „gură de lup” care exista în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse şi elementele de tâmplărie, dar şi decoraţiunile. După ce aceste lucrări vor fi terminate se va trece la faza de modernizare, ce presupune realizarea instalaţiilor electrice, a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizarea, dar şi instalarea unor sisteme de încălzire.
Se va amenaja și un muzeu
Restaurarea cetăţii a fost luată în calcul încă din anul 2010, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că monumentul aparţine comunităţii râşnovene, dar la momentul respectiv era prea târziu pentru a se depune o cerere de finanţare prin fonduri europene, axele de finanţare fiind închise. Pe lângă lucrările de restaurare sau reconstruire propriu-zise, prin acest proiect finanțat din fonduri europene vor fi realizate 6 spaţii pentru expoziţii dotate cu instalaţii de microclimat (aparate de climatizare, panouri radiante, dezumidificatoare, purificatoare de aer, etc), în care vor fi expuse obiecte de patrimoniu descoperite în timpul săpăturilor arheologice din ultimii ani. De asemenea, lângă fântâna cetăţii, se va amenaja o zonă pentru evenimente culturale, iar în curtea de la intrarea în Cetatea de Sus se va amenaja o platformă pentru expoziţii în aer liber.