Social, Stiri Brasov

Un institut de cercetare din Brașov va fi închis din cauza datoriilor bugetare

Șase dintre cele 47 de Institute Naționale din domeniul Cercetării și Inovării riscă să fie reorganizate sau desființate, a declarat, joi seara, la Iași, ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Puiu Georgescu.

Fără a preciza care sunt aceste institute, ministrul a afirmat că datoriile la bugetul de stat a acestora sunt de aproximativ 24 de milioane de lei.

„Toate datoriile la stat rezultă din incapacitatea de activitate și propria funcționare. Nu le spun numele pentru că o parte sunt în redresare. Sunt cinci-șase institute care, probabil, dacă într-un an, doi, nu ajung la un rezultat pozitiv sau o dinamică pozitivă financiară vor trebui să dispară. Asta înseamnă că vor fi înglobate în alte institute sau universități. Practic, vor fi sub un alt management”, a declarat presei Lucian Puiu Georgescu, care a luat parte la decernarea premiilor onorifice Scopus, una dintre cele mai cunoscute baze de date cu lucrări științifice la nivel mondial.

Conform ministrului, unele dintre aceste institute de cercetare cu datorii sunt în domeniul agriculturii și se află în zona Capitalei și a Brașovului. Cel mai probabil, la Brașov este vorba despre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti, fiind greu de crezut că celălalt institut, de cercetare în domeniul cartofului și sfeclei de zahăr, s-ar putea include pe această listă.

În ceea ce privește modalitatea în care aceste institute de cercetare se pot redresa, ministrul Georgescu a afirmat că “există deja, de 3 — 4 luni, înțelegeri între ministerul Cercetării și câteva dintre ministerele care au bani — e cazul și ministerului Agriculturii, prin care anumite tipuri de proiecte sau cercetarea cumulată este finanțată prin fonduri comune și împreună, prin accesare de la fondurile naționale și europene”.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*