Muzeul „Casa Mureşenilor” a organizat, în această săptămână, la secţia de literatură a muzeului, Casa „Ştefan Baciu”, conferinţa cu titlul „90 de ani de la inaugurarea uzinelor I.A.R. de la Braşov”. Manifestarea a fost organizată împreună cu Asociaţia Aviatorilor Braşov, Asociaţia Generală a Inginerilor din România, filiala Braşov şi Comitetul Român de Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii, din cadrul Academiei Române.
În deschidere istoricul drd. Traian Dumbrăveanu (Muzeul „Casa Mureşenilor”, Braşov), le-a mulţumit participanţilor şi a evocat importanţa zilei de 11 octombrie 1927, când au avut loc festivităţile de inaugurare a uzinelor I.A.R. Braşov, în prezenţa unor distinse personalităţi politice, militare şi civile din ţară şi străinătate, cum ar fi generalul Berthelot, reprezentantul guvernului francez, I.I.C. Brătianu, prim-ministru al României, P. Clinchant, ambasadorul Franţei, L. Bleriot, directorul uzinelor Bleriot din Franţa, generalul C. Coandă, primul preşedinte al Consiliului de Administraţie al uzinelor I.A.R. şi prințului George Valentin Bibescu, preşedintele Federaţiei Aeronautice Internaţionale.
Istoricul a prezentat în detaliu componenţa I.A.R., respectiv Fabrica de Celule şi cea de Motoare, insistând asupra halei de montaj avioane, operă a marelui arhitect român George Matei Cantacuzino. A fost pentru prima dată când s-a folosit metoda arcelor parabolice de beton armat, cu două articulaţii, la o construcţie industrială din România.
La început, compania era deținută de francezii de la Blériot-Spad și Lorraine-Dietrich și fabricii Astra Arad
Industria Aeronautică Română a fost fondată la 1 noiembrie 1925, ca societate pe acțiuni, fabrica fiind inaugurată în octombrie 1927. La început acțiunile au aparținut uzinelor Blériot-Spad și Lorraine-Dietrich, fabricii Astra Arad (care a contribuit cu utilaje și personal de specialitate), precum și statului român (care a contribuit pe lângă terenul pentru construcția uzinelor și amenajarea unui aerodrom, și cu o sumă importantă de bani). În decurs de aproape un deceniu și jumătate, statul român a cumpărat acțiunile deținute de uzinele franceze, astfel că la 1 septembrie 1938 uzinele au devenit în întregime proprietate a statului român, devenind regie autonoma de stat.
Încă de la înființarea lor , uzinele I.A.R. au avut o organizare deosebită , la nivelul industriilor aeronautice celor mai dezvoltate la acea vreme , cuprinzând de fapt două unități de fabricație distincte : o secție de celule (construcții de avioane) și o secție de motoare . La uzinele I.A.R. din Brașov au fost construite multe tipuri de avioane cu motoarele respective , de concepție proprie sau în licență , de toate categoriile : de scoală și antrenament, de sport și turism aerian, de mare raid, precum și avioane militare de vânătoare, de asalt, de bombardament în picaj, de observație, de recunoașterede bombardament. Prima comandă pentru nevoile aviației militare au constituit-o 30 de avioane Morane-Saulnier M.S.35 , serie care a fost terminată în toamna anului 1928. Următoarea comandă a fost pentru 70 de aparate de tip Potez XXV de recunoaștere și bombardament . Cele două tipuri de aparate su fost construite în baza unor licențe de fabricație obținute de la uzinele franceze respective. Primul avion purtând denumirea I.A.R. a ieșit pe porțile uzinei în anul 1930 . Era prototipul unui avion de vânătoare I.A.R. C.V.11 , realizat după proiectul inginerului Elie Carafoli în colaborare cu inginerul francez Lucien Virnoux . Formula constructivă adoptată , precum și calitățile sale de zbor îl plasau printre cele mai bune avioane din lume din categoria respectivă .Dintre cele 21 de tipuri de avioane construite la I.A.R. Brașov până la la încheierea celui de al doilea război mondial 15 tipuri au fost proiectate în cadrul uzinei . Dintre acestea s-au remarcat în mod deosebit , prin performantele lor următoarele : I.A.R. 16 cu care în 1935 s-a stabilit recordul național la înălțime (11.631 m) I.A.R. 39 , avion de cercetare ; I.A.R. 80 , avion de vânătoare ; I.A.R. 81 , avion de vânătoare-bombardament , precum și proiectul I.A.R. 47 , avion de recunoaștere . În perioada 1927-1945 producția de avioane a uzinelor I.A.R. Brașov a fost una dintre cele mai prestigioase din România . În afară de avioane și motoare de avion la I.A.R. s-au produs instalații și accesorii pentru armamentul de bord .
Un comentariu
Si a fost desfiintata acum 10 ani in timpul cand presedinte era Traian Basescu si prim ministru Calin Popescu Tariceanu. Deci comemoram si 10 ani de la completa disparitie a acestei mari uzine pe teritoriul careia s-a construit un mall si mai multe blocuri de apartamente. Amin.