Social, Stiri Brasov

Românii cheltuie anual 60 de milioane de euro pe cărţi. Este cea mai mică piaţă de carte din Europa

60 de milioane de euro. Atât însumează piaţa de carte din România, cea mai mică din Europa, potrivit ultimelor statistici internaţionale. Românii cumpără cu mult mai puţine cărţi decât vecinii bulgari, dar mai ales decât slovenii, care au o piaţă de carte de 75 de milioane de euro. Ca să aducă în librării cât mai mulţi români, Asociaţia Editorilor din România oraganizează, la Braşov, cea de-a treia ediţie Bookfest, care va începe joi, 19 octombrie, în Aula Universităţii.

Bookfest are loc în şapte oraşe din ţară, iar anul acesta, la Braşov, aduce autori contemporani. Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Gabriel Liiceanu şi Radu Paraschivescu sunt doar câţiva dintre autorii cu care publicul braşovean are ocazia să se întâlnească la ediţia Bookest 2017. „Pentru tinerii din Braşov, studenţi şi elevi, reprezintă o ocazie extraordinară de a se întâlni cu cei mai importanţi autori români în plină forţă creatoare. Ediţia de anul acesta, a cresut faţă de anul trecut, pe care am găzduit-o tot noi, în Aulă“, a declarat Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere din Braşov.

Organizatorii evenmentului spun că au pus la cale Bookfest într-un moment în care la nivel naţional asistăm la o criză în educaţie.  „Există oraşe întregi, mari, în care lipsesc librăriile sau ele sunt exilate undeva într-o zonă periferică, ceea ce face ca publicul să nu se întâlnească cu cartea decât conjunctural. Bookfestul vrea să vină, şi la Braşov şi în celelalte oraşe, şi să recâştige publicul pentru librării şi pentru carte. Credem că evenimentele pe care le pregăteşte inclusiv această ediţie de la Braşov, sunt suficiente stimulente pentru public să meargă apoi în librării şi să-şi mărească biblioteca de acasă şi pe cea de lecturi“, a declarat Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România.

El a adăugat că piaţa din România este cea mai mică din Uniunea Europeană „Putem să ne lăudăm cu un loc fruntaş, dar de la coadă în acest clasament. Suntem la jumătate faţă de piaţa de carte din Bulgaria, cu cei 60 de milioane de euro pe care îi cheltuim, anual, pentru carte, în România. Avem o piaţă de carte de trei ori mai mică faţă de Ungaria. Suntem sub Slovenia, o ţară cu două milioane de locuitori, dar cu o piaţă de carte de 75 de milioane de euro. Nu cred că avem niciun motiv să ne lăudăm cu situaţia în care suntem. Particip la sedinţele Federaţiei Internaţionale a Editorilor, unde cifrele pe care le evocăm noi, şi care, evident, nu se mai regăsesc în nicio altă entitate membră a federaţiei europene, produc consternare. Mai mult decât atât, măsurile pe care Guvernul României le ia de ani buni încoace, cu impact pe această zonă, produc la rândul lor consternare, pentru că nimeni nu pare să-şi dorească să schimbe situaţia în bine, ci dimpotrivă s-o înrăutăţească“, a mai spus Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România. El a adăugat că şi consumul de carte electronică din România este foarte scăzut, undeva la doar 600.000 de euro.

În cele patru zile ale Salonului Bookfest, vizitatorii vor fi întâmpinați cu oferte promoționale la peste 10.000 de volume din cele mai variate domenii. Nu vor lipsi lansările de carte și sesiunile de autografe la care vor lua parte unele dintre mai importante personalități ale literaturii române actuale.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Exemplu // Țiganii sunt needucabili – platforma.faraura.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*