Galli Gallo, unul dintre cei mai mari crescători şi procesatori de curcani de pe piaţa locală, a intrat în insolvenţă la propria cerere în 2013, iar în primăvara acestui an, la trei ani şi jumătate distanţă, a fost aprobat planul de reorganizare. Acesta prevede printre altele transferul de business către o altă companie, „societatea viabilă Bravcod S.A. în al doilea trimestru de reorganizare”, potrivit reprezentanţilor CITR, administratorul judiciar al producătorului.
Ei spun că în anul 2013 societatea mamă Galli Gallo, prezentă pe piaţă cu brandul Peneş, a intrat în insolvenţă, declarându-şi intenţia de restructurare a activităţii în baza unui plan de reorganizare. Perioada de observaţie s-a finalizat în martie 2017, când instanţa a confirmat planul de reorganizare a activităţii societăţii, plan propus de administratorul judiciar CITR Filiala Braşov. Durata de implementare a planului de reorganizare este de 36 de luni.
„Iar principalele măsuri ale acestui plan sunt realizarea transferului de business către societatea viabilă Bravcod S.A. în al doilea trimestru de reorganizare, valorificarea unor active non-core în trimestrele 2 şi 3 din primul an de reorganizare, desfăşurarea activităţii de creştere a puilor de curcani până la vârsta de 6 săptămâni în vederea îndestulării creanţelor unor creditori garantaţi”. Pe lista principalelor măsuri se mai numără achitarea creanţelor curente născute în perioada de observaţie şi respectiv reorganizare în proporţie de 100% şi continuitatea businessului de producţie prin societatea Bravcod, respectiv dezvoltarea unei structuri integrate care să asigure întregul lanţ de producţie, de la furnizarea furajelor către ferme şi creşterea curcanilor până la abatorizarea şi vânzarea produselor finite către clienţi, mai precizează oficialii CITR.
„Societatea Galli Gallo a fost înfiinţată în anul 1999, având ca principală activitate creşterea şi abatorizarea puilor de carne. În acea perioadă erau exploatate patru ferme de creştere de pe platforma zootehnică Codlea, ce au permis ca la sfârşitul anului 2009 societatea să ajungă în primii 10 producători naţionali, cu un efectiv sacrificat de peste 4,5 milioane de păsări pe an”. Începând cu anul 2010, societatea a demarat o nouă afacere, respectiv cea de creştere şi abatorizare de curcani sub brandul „Peneş Curcanul”.
Această investiţie a fost efectuată prin intermediul societăţii mamă Galli Gallo şi a altor societăţi din grup, fiind formată din patru ferme de creştere, cu o capacitate de circa un milion de capete anual şi un abator cu o capacitate de sacrificare de aproximativ 18.000 de tone anual, spun oficialii administratorului judiciar. În 2013, când compania a intrat în insolvenţă, Galli Gallo era cel mai mare crescător şi procesator de curcani de pe piaţa locală, cu afaceri de 34,4 milioane de euro anul anterior. Despre insolvenţă oficialii companiei afirmau că a fost cerută pe fondul dificultăţilor prin care trece piaţa cărnii de pasăre şi ca urmare a presiunii unor datorii de 8 milioane de euro ce trebuie plătite Ministerului Agriculturii ca despăgubiri în „dosarul gripei aviare“.
Galli Gallo este deţinută acum de omul de afaceri Cătălin Muntean, în prezent primar în localitatea Codlea. El era, în momentul intrării în insolvenţă acţionar majoritar, restul acţiunilor fiind deţinute de omul de afaceri român Florin Macovei.
„În perioada de observaţie (de după intrarea în insolvenţă, dar ce precede reorganizarea – n.red.), societatea şi-a continuat activitatea de abatorizare a puilor de curcă, dar şi cea de comercializare a produselor obţinute din carne de curcan. La nivelul anului 2016, societatea a realizat o cifră de afaceri de circa 144 milioane de lei (32 milioane de euro).”
În anul intrării în insolvenţă Galli Gallo avea afaceri apropiate, de 34 milioane de euro.
Faţă de anului 2015, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 5%, spun oficialii CITR. Pentru anul 2017 însă, este previzionată o creştere a acesteia de aproximativ 20% la nivelul intregului grup Galli Gallo.
Astăzi, produsele companiei din Codlea, Braşov sunt vândute în România în circa 500 magazine. Mai mult, compania şi-a extins activitatea pe pieţele externe, potrivit CITR.
Compania are o capacitate de creştere de 13.000 tone păsări vii pe an, fiind utilizată în procent de 100%. În urma procesului de abatorizare, se obţin produse din carne tranşată şi semipreparate din carmangeria proprie.
Vânzarea şi distribuţia cărnii şi a produselor din carne este împărţită în patru direcţii care asigură fiecare circa un sfert din cifra de afaceri totală rezultată, spun oficialii CITR. Astfel, există francizori Peneş (brandul companiei Galli Gallo), respectiv o reţea naţională de peste 110 magazine cu autonomie şi gestiune proprii, ce vând exclusiv produse Peneş. Produsele sunt disponibile şi în retailul modern, există contracte cu majoritatea lanţurilor prezente în piaţă, respectiv Lidl, Kaufland, Carrefour, Penny, Billa, Cora, Auchan, Metro. O altă direcţie de dezvoltare este cea prin distribuitori şi procesatori, iar cea de-a patra este reprezentată de export. Compania lucrează direct sau prin intermediari, în special pe pieţe precum Marea Britanie, Germania, Austria, Grecia, Bulgaria şi Republica Moldova.