Asigurarea obligatorie pentru locuințe ar putea fi plătită odată cu achitarea impozitului anual pentru imobil, dacă un proiect de lege inițiat în acest sens va fi aprobat de Parlament. Deputatul Răzvan Rotaru a anunțat că va promova un astfel de proiect în Parlament, susținând că reglementarea este necesară întrucât doar 20% dintre proprietarii de locuințe dispun de o astfel de poliță obligatorie, iar în cazul producerii unor dezastre nu există fonduri pentru refacerea locuințelor.
„Doar unul din cinci proprietari de locuințe are în prezent o poliță de asigurare. Asta înseamnă că, în cazul unei calamități, ceilalți patru proprietari care nu au o astfel de asigurare sunt total descoperiți. Problema principală este modalitatea de verificare, care în prezent este la nivelul autorităților locale. Primarul însă nu poate fi transformat în polițist de cartier care vină să sune la ușa cetățenilor, să îi întrebe dacă au asigurarea obligatorie. Nici nu ar putea face acest lucru, mai ales în marile orașe”, a explicat Rotaru.
Doar o treime din casele brașovenilor sunt asigurate
În conformitate cu statisticile POOL-ului de Asigurare împotriva dezastrelor naturale, în județul Brașov sunt încheiat 65.878 de locuințe, respectiv aproximativ o treime din cele aproximativ 200.000 de case din județ.
Parlamentarul a subliniat că există mai multe variante prin care ar putea fi realizată această reglementare. Una dintre ele ar fi ca prima corespunzătoare poliței de asigurare obligatorie a locuinței să fie colectată odată cu plata impozitului anual pe locuință, urmând ca fondurile să fie apoi administrate de asiguratorii privați. O altă variantă ar fi ca banii corespunzători asigurării obligatorii să fie colectați la nivelul unui fond public de stat, la nivelul bugetului de stat consolidat, din care să poată fi alocate sumele necesare pentru acoperirea pagubelor în cazul unor calamități. „Intenționez să organizez o dezbatere publică împreună cu structurile asociative ale aleșilor locali, cu specialiști din asigurare, cu inspectoratele pentru situații de urgență, pentru a stabili varianta cea mai eficientă de legiferare. Cred, de asemenea, că asigurarea ar trebui extinsă și la pagubele care nu rezultă doar din calamități, ci și din accidente provocate din culpa unor vecini sau a furnizorilor de utilități”, a precizat Rotaru.
Un comentariu
E foame de bani băieți. De parcă parlamentarilor le-am păsa vreun pic de soarta oamenilor.