Asociaţia Carpaterra, în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană şi Mănăstirea Franciscană „Sfântul Ioan”, şi cu finanţarea Primăriei Braşov, a definitivat concursul prin care zidul monumentului istoric „Mănăstirea Franciscană Sfântul Ioan” va căpăta un nou aspect, devenind cea mai mare lucrare de artă murală din interiorul cetăţii Braşovului. Concursul face parte din proiectul cultural „Artă şi poveste murală”, care beneficiază de cofinanţare de la bugetul local.
Inițiatorii proiectului spun că povestea clădirii devenise tristă, era intr-o stare tristă de degradare, iar acum va fi readusă la viață, i se va da culoare și va fi înfrumusețată.
„Prin realizarea acestei lucrări, vom avea parte de cea mai mare lucrare de artă murală din interiorul cetății, aproximativ 160mp. Aceasta cu siguranță va deveni o lucrare de referință pentru acest tip de artă. Până la înălțimea de 3,5 m, zidul a fost renovat și pregătit pentru pictat”, a precizat Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra.
La concurs au participat 18 artiști (5 brașoveni și 1 săcelean, majoritatea fiind însă din București și Timișoara), iar juriul alcătuit din Fratele Marian – Mănăstirea Franciscană, Johannes Bertleff – Ordinul Arhitectilor, Horatiu Vasilescu – Directia Judeteană pentru Cultură, Dan Oprea – Depoul de Artă Urbană și Cătălin Cantor – Asociația Carpaterra, au l-au desemnat drept câștigător pe arhitectul bucureștean Lucian Sandu Milea.
Acesta va începe să lucrul la calcan începând de mâine. După cum a precizat Cătălin Cantor pictura va fi o reprezentare a Brașovului vechi, iar artistul va veni la Brașov alături de o întreagă echipă, astfel că pictura murală ar urma să fie realizată în cel mult cinci zile.
„Lucrarea va deveni o galerie de artă în aer liber, un punct de atracție turistică, dar și un exemplu pentru alte inițiative de acest fel. Anul viitor, în etapa a doua a proiectului, urmează să fie pictat zidul de la înălțimea de 3,5m pănă in partea superioară. Totodată, prin acest proiect am lansat conceptul Kurte. Sub umbrela Kurte ne dorim să realizăm și alte picturi pe alte clădiri sau pereți din interiorul orașului nostru”, a mai spus Cantor.
Proiectul „Artă și poveste murală” este realizat de către Asociația Carpaterra în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană si Mănăstirea Franciscană „Sfantul Ioan și este finanțat de Primăria Municipiului Brasov prin programul Proiecte Culturale 2017 sesiunea II, cu suma de 77.750 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 97.750 de lei.
Un comentariu
Sunteti varza fratilor. Mult v-ati gandit ca pe o casa sa desenati alte case. Modernism, postmodernism, abstract… Prea putine elemente si subtile…prea mult alb… Ati vrut sa pictati ceva doar ca sa pictati, sau chiar vreti ca creati un punct de referință in BV. Ce deosebit e desenul de la Pisica pătrată de Dupa Ziduri. Sunt artisti mai ales in zona Benelux specializati in asa ceva si cu lucrari de referinta… Macar ati facut concurs, dar din pacate nu va atrage atentia.
Succes!