După proiectul eșuat de pe strada Agricultorilor, acum, o nouă tentativă a Agenției Naționale pentru Locuințe de construcție a unor imobile la poalele Tâmpei începe să se materializeze, cel puțin la nivel birocratic. Astfel, în ședința de vinerea trecută, consilierii locali braşoveni au aprobat darea în folosinţă gratuită către ANL a unui teren de pe strada Lungă nr. 233, în apropiere de creșa care a fost amenajată în incinta fostului Liceu Auto. Terenul are o suprafață de 3.222 mp și a aparţinut Ministerului Apărării Naţionale, iar în anul 2012, printr-o hotărâre de din administrarea ministerului în domeniul public al municipiului Brasov şi in administrarea Consiliului Local al Municipiului Brasov. respectiv „Pentru punerea în aplicare a prevederilor hotărârii mai sus menţionate s-a încheiat Protocolul de Colaborare între Ministerul Apărării Naţionale şi Municipiul Braşov prin care Consiliul Municipiului Braşov se obliga să utilizeze terenul în vederea sistematizarii zonei, respectiv construirea de locuinţe colective şi functiuni complementare spaţiilor de locuit prin programe derulate de Agenţia Natională pentru Locuinţe”, se arată în expunerea de motive aferentă proiectului de hotărâre.
ANL a uitat de proiectul de 10 milioane de euro de pe Agricultorilor
Pe acest teren, ANL ar urma să construiască locuinețe pe care să le închirieze tinerelor familii, dar până la materializarea proiectului este drum lung, ținând cont că și în 2009 ANL anunțase că va demara un proiect pe strada Agricultorilor (în locul unei foste unități militare care a fost demolată din 2009), respectiv locuințe cu chirie pentru familiile tinere, dar și angajați ai MApN, însă de atunci proiectul a fost trecut pe linie moartă. Costul estimat al tuturor apartamentelor era de aproximativ 10 milioane euro, iar primăria urma să investească alte 1,8 milioane de euro pentru utilităţi, iar pentru ca terenul să nu rămână pârloagă, Primăria Brașov a luat decizia amenajării unui parc, care este mult mai apreciat de locuitorii din zonă, decât niște „blocuri fantomă”.
ANL are noul teren pe mână până în… 2020
Și în cazul terenului de pe Lungă, în conformitate cu protocolul încheiat cu Ministerul Apărării, Consiliul Local Braşov se obligă să transfere în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Aparării Naţionale, conform legii, 30% din numărul de locuinţe construite pe terenul aferent părţii din imobil, dar nu mai puţin de 30 unităţi locative împreună cu terenul aferent acestora. Cel puțin în teorie, locuinţele ANL de pe strada Lungă ar urma să fie construite după un proiect tip, adaptat caracteristicilor terenului, iar utilităţile vor fi realizate de municipalitatea braşoveană. Conform actului normativ aprobat de aleşii locali, termenul de predare al terenului către ANL va expira în 19 aprilie 2020.