Ministerul Transporturilor lucreaza, in prezent, la elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru realizarea de investitii in domeniul transportului multimodal si intermodal. Brașovul este prins în viitoarea arhitectura a transportului intermodal cu un terminal multimodal de 34,25 milioane de euro, care prevede fie realizarea unuia nou sau modernizarea celui existent. Brașovul are un astfel de terminal în zona Triaj, dar este subdimensionat pentru necesitățile actuale ale zonei.
Schema va fi aferenta Programului Operational Infrastructura Mare (POIM 2014-2020), Axa Prioritara 2 – „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient”, Obiectivul specific 2.4 „Cresterea volumului de marfuri tranzitate prin terminale intermodale si porturi”.
Ulterior aprobarii ajutorului de stat, urmeaza sa fie elaborata si varianta actualizata a Ghidului Solicitantului pentru Obiectivul specific 2.4. „Pentru definitivarea documentelor, in aceasta perioada, au avut loc consultari si intâlniri cu toate partile implicate – beneficiari, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare, Consiliul Concurentei. Având in vedere faptul ca la nivel european se pune accent pe transportul multimodal/ intermodal, acesta fiind vazut ca o solutie sustenabila, prietenoasa cu mediul si eficienta din punct de vedere al resurselor, in special pentru transportul de marfa, ministerul sprijina dezvoltarea transportului multimodal in Romania”, afirma ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.
Potrivit acestuia, pentru a obtine o oferta competitiva de transport multimodal/intermodal, este necesar, insa, ca Romania sa aiba o retea dezvoltata de terminale multimodale moderne, care sa reflecte evolutia viitoare a cererii.
De exemplu, in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru, se discuta in acest moment despre dezvoltarea de terminale intermodale in zona de sud-est a regiunii, la Brasov, in zona de vest, la Teius-Coslariu si in zona de nord, la Târgu Mures. „Pe zona de vest a regiunii, se transporta in acest moment peste 30% din totalul de marfa containerizata din tara noastra. Este important sa valorificam aceste capabilitati, sa sustinem, alaturi de actorii regionali relevanti, prioritatea investitiilor in terminale multimodale, corelat cu oportunitatile de transport aerian, rutier si feroviar. Astfel, pe lânga obiectivele pe care le vom urmari imediat in domeniul specializarii inteligente, pentru cresterea competitivitatii regionale, ne preocupa si imbunatatirea infrastructurii, pentru flexibilizarea oportunitatilor de transport, in special pentru traficul de marfuri”, spune Simion Cretu, director general ADR Centru.
In opinia sa, transportul multimodal, este una dintre cele mai simple modalitati de reducere a emisiilor provenite din transporturi.
In Regiunea Centru, principala ruta de transport feroviar este Coridorul IV-N, parte a retelei europene TEN-T, pe relatia Bucuresti — Curtici. Potrivit reprezentantilor ADR Centru, abordarea dezvoltarii transportului multimodal pe o axa regionala Est — Vest va avea ca avantaje cresterea gradului de utilizare a coridorului reabilitat, afluirea fluxului de marfuri din zonele adiacente terminalelor concomitent cu descongestionarea infrastructurii rutiere secundare si tertiare, precum si satisfacerea necesarului de servicii logistice in zone cu dezvoltare accelerata.