Stiri Brasov

A început restaurarea clădirii Rectoratului Universității Transilvania. Peste trei ani, picturile în stil „sgrafitto” vor putea fi admirate de turiști

Lucrările de reabilitare a fațadei clădirii Rectoratului Universității Transilvania au început săptămâna trecută. După ce ani în șir clădirea a fost lăsată să se degradeze, anul acesta condicerea universității a demarat ample lucrări de restaurare, estimate la 3,7 milioane de lei.

Lucrările ar urma să fie finalizate în aproape trei ani.

Clădirea are o arhitectură deosebită și este un punct de atracție pentru turiști și de asemene un element de mândrie pentru brașoveni, precum și un punct de plecare pentru o plimbare în centrul Brașovului. Clădirea impresionează prin măiestria celor care au proiectat-o. Aceasta a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (arh. Peter Bartesch, 1881-1885) în stil neorenașcentis cu picturi „sgraffito”, ca sediu pentru Palatul Pensiilor.

„Sgraffito” este o tehnică de pictură murală, cu destinaţie pentru decoraţiuni şi amenajării cadrelor ambientale. Alături de tehnica frescei şi a mozaicului, tehnica „Sgraffitto” este una din cele mai vechi tehnici murale. Astfel, după ce se va reface tencuiala, vor trebui refăcute și picturile, ceea ce este o muncă de migală. În aceeași perioadă au mai fost construite Primăria Municipiului Brașov (fostul Palat al Finanțelor), Prefectura (fostul Palat al Justiției), Palatul Poștelor sau Sala de concerte Reduta. Clădirea este formată din parter și 2 etaje, fiecare cu particularitățile proprii. Astfel, la parter, structura inspiră putere, soliditate cu aspectul de construcție din piatră și bolte în zona ferestrelor. Registrul de la primul etaj transmite senzația de eleganță, iar Etajul II, aristocrație, cu picturile „sgrafitto” dând impresia unor însemne heraldice sau înclinația spre arte frumoase.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Elveniva Mignea

    Sper ca restaurarea sa fie o reusita si nu o canibalizare ca alte restaurari pt a prezerva frumusetea acestei cladiri, a landmark a Brasovului.

  2. S-a ales praful și pulberea, adică ne-am ales cu o clădire copiată după blocul nou de alături, văcsuiă toată cu aceeași humă industrială. Punct.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*