De ani buni, comuna Bran aspiră la statutul de staţiune de interes naţional, dat fiind numărul mare de turişti atraşi în fiecare de an de Castelul Bran şi de pitorescul zonei. Din păcate, comuna nu are încă un sistem de canalizare şi nici un centru medical de urgenţă, condiţii esenţiale impuse de Ministerul Turismului. „Branului îi lipsește un centru medical de urgență ca să fie stațiune de interes național. Avem patru echipaje ale Ambulanței care deservesc zona, un spațiu gazduit de comună, dar nu un centru medical. Lipsește, de asemenea canalizarea, care va fi gata în 2020, cel târziu. Acest centru medical de urgență are nevoie de personal, medici și asistente. Am discutat cu primarii de la Moieciu, Fundata care ar fi de acord să susțină această investiție“, a declarat Rareş Rădăcină, primarul comunei Bran.
Potrivit acestuia, Primăria Bran este una dintre beneficiarele PNDL cu un proiect aprobat la finanțare de 22,42 milioane, pentru realizarea rețelei de canalizare la nivelul localității, inclusiv modernizarea staţiei de epurare. „Tot la capitolul canalizare, avem extinderea reţelei de canalizare şi înlocuirea conductei de apă în Satul Poarta prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, de 1,6 milioane euro. Așteptăm avizul de mediu, s-ar putea ca de săptămâna viitoare să semnăm contractul de finanţare cu Alba Iulia, pentru cei 4 km rețea de apă și canalizare. Contractul prin PNDL este practic diferenţa pe Satul Şimon, Bran Centru, Satul Predeluţ şi modernizarea staţiei de epurare“, a mai spus edilul-şef al comunei Bran. Pentru canalizare, primăria a semnat cu CEC Bank un contract de împrumut pe 10 ani, în valoare de 2 milioane de euro. Comuna a mai depus şi un proiect de 1 milion de euro, pentru modernizare și asfaltare străzii Poarta și străzii Iancu Gonțea, prin PNDR.
Primăria se mută în casă nouă
Un alt proiect este cel de reabilitare energetică a sediului viitoarei primării. „Am achiziționat fostul spital, cu o suprafaţă de 14 mii mp, cu 928 de mii de euro, în rate pe trei ani. Am depus un proiect prin Programul Operaţional Regional Măsura 3.2.1 de 1,1 milioane euro, aşteptăm să ni se ceară clarificări, dacă va fi cazul. Acolo vrem să mutăm Primăria, inclusiv Poliția Locală, Ambulanța, Pompierii“, a mai precizat Rareş Rădăcină.
În zona noii primării vor fi amenajate şi 300 de locuri de parcare pentru mașini și 15 pentru autocare, precum și o toaletă publică, dar şi locuri de parcare pentru Primărie. Consiliul Local a făcut o alocare inițială de 500 de mii de lei, pentru această investiţie. Investiţia este necesară, mai ales că Branul se confruntă cu o criză acută de locuri de parcare, iar turiştii sunt nevoiţi să parcheze pe spaţii private. Potrivit primarului comunei, în doi ani, activitatea primăriei se va muta în noua clădire, care va avea subsol, parter, etaj și mansardă şi va fi dotată cu lift interior.