Social, Stiri Brasov

Redeschiderea Secției de Radioterapie a Spitalului Județean din Brașov, un proiect uitat. Pacienții au alternativa privatului sau a centrelor din țară

De mai bine de cinci ani, secția de Radioterapie a Spitalului Județean din Brașov a fost închisă, iar bolnavii de cancer care au nevoie de această procedură au ca primă opțiune tratamentul la privat, la singurul centru dotat cu un accelerator de particule din județ. Pe locul doi se află centrele de stat din Cluj, Iași sau București, dar mulți pacienți așteaptă și două-trei luni până să beneficieze de terapie gratuită, așteptare care de multe ori face diferența dintre viață și moarte. În timp ce oamenii mor, autoritățile locale și cele centrale par să se contrazică: pe de o parte, mai-marii județului, care ar trebui să construiască un buncăr în care să funcționeze acceleratorul de particule, spun că mai întâi așteaptă dovada ca aparatul va ajunge la Brașov și apoi vor construi adăpostul, în timp ce reprezentanții Asociației Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la minister, au fost informați că o condiție pentru care Brașovul ar primi un aparat de radioterapie, ar fi construirea unui buncăr special.

Consiliul Județean din Brașov a promis în ultimii ani că va construi un buncăr pentru găzduirea aparatului de radioterapie, un accelerator de particule liniar, care are nevoie de condiții speciale de depozitare. Potrivit ultimelor promisiuni, în toamna aceasta ar fi trebuit să fie redeschisă secția de radioterepie a Spitalului Județean, după cinci ani. Investiția era estimată la suma de 400.000 de lei, dar buncărul nu a fost construit niciodată, iar aparatul, care ar putea salva viețile a sute de oameni, întârzie să ajungă la Brașov.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean, Adrian Gabor, buncărul va fi construit după ce autortătățile județene vor avea certitudinea că aparatul va fi achiziționat de Ministerul Sănătății. „În momentul în care știm 100% că va adus la Brașov, alocam banii și facem buncarul. În urmă cu doi ani au fost alocate patru aparate în țară, dar Brașovul nu a fost pe listă și n-avea rost să mai construim buncărul dacă nu exista aprobare de la bugetul de stat pentru cumpărarea acceleratorului de particule. Deocamdată, nu ne-a anunțat nimeni că ar exista intenții pentru o astfel de achiziție“, a declarat Adrian Gabor, vicepreședinte CJ Brașov.

Exista o necesitate pentru reînființarea Secției de Radioterapie a Spitalului Județean și pentru asta avem nevoie de un accelerator liniar de particule. Nu am fost informati despre o eventuală astfel de achiziție, conditiile pe care trebuie să le îndeplinim sunt legate de existența unui buncăr special, care pentru a fi construit este nevoie de coordonatele aparatului, deci pentru a putea construi buncărul trebuie sa fim singuri că se va face achiziția aparatului“, a declarat Daniela Neculoiu, managerul Spitalului Județean de Urgențe din Brașov.

Potrivit acesteia, fostul aparat de radioterapie a fost dezafectat și urmează să fie transportat și scos din buncărul fostei Secții de Radioterapie a județului, închisă în anul 2012, după ce aparatul s-a defectat. De atunci, se tot așteaptă dotarea spitalului cu un nou aparat de radioterapie, care să deservească nu doar Brașovul, ci și județele limitrofe. Bolnavii de cancer de la Brașov beneficiază doar de servicii de oncologie medicala, iar dacă au nevoie de radioterapie, oncologii le recomandă să bată drumul până la Cluj, București sau Iași, dacă nu își permit să meragă la privat, la singurul centru de radioterapie din județ.

Nu avem buncăr, nu primim aparat

Autoritățile locale sunt, însă, contrazise de reprezentanții Asociației Bolnavilor de Cancer, care au făcut multiple demersuri la Ministerul Sănătății, ca să aducă la Brașov un accelerator de particule. „E o minciuna generală, promisiuni deșarte de ani de zile din partea autorităților județene care au și spus că au alocat fonduri pentru construirea buncărului și nu au realizat nimic. Eu, ca reprezentant al bolnavilor de cancer, am făcut presiuni și multiple solicitări la Ministerul Sănătății, de-a lungul anilor și răspunsul pe care l-am primit a fost mereu același: nu primim aparat fără să avem buncăr.  Daca nu avem buncăr, pierdem mentenanta aparatului si garanția acestuia, pentru că acest buncar se construiște în doi ani, aparatul are garanție doi ani. Este o scuză puerilă cea legată de coordonatele apartului, care pot fi luate de pe internet, chiar și de un copil“, a declarat Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România.

Potrivit acestuia, specialiștii care ar trebui să folosească viitorul accelerator de particule au plecat din oraș în alte centre de radioterapie din țară, iar marea provocare va fi găsirea fizicienilor, a specialiștilor în radioterapie, a tehnicienilor și a medicilor. Statisticile arată că în România rețeaua de radiotearpie stat-privat acoperă doar 27% din necesar, iar 130 de oameni mor zilnic de diferite forme de cancer, deși ar avea șanse reale de supraviețuire.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Ministerul Sănătăţii s-a împrumutat ca să cumpere cinci aparate de radioterapie, dar niciunul nu e pentru Braşov - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*