Maternitate de cinci stele de la Braşov ar putea fi inaugurată luna viitoare. Este promisiunea ministrului sănătăţii, Florian Bodog. Potrivit ministrului sănătăţii, proiectele privind infrastructura sanitară din România prin Banca Mondială au o valoare de 250 de milioane de euro, din care, de la sfârşitul lui 2013 şi până acum, au fost atraşi doar trei milioane de lei. „Unul dintre proiectele mari pe Banca Mondială este Maternitatea din Braşov care părea că nu se mai termină. Am avut discuţii cu şeful CJ, cu prefectul cu conducerea spitalului, cu DSP, mi s-au spus, şi într-adevăr am cosntatat faptul că s-au produs modificări în legislaţie care au dus la modificări în proiect, care necesitau suplimentarea banilor pentru acest proiect. Mi-am asumat, am semnat şi sper ca în luna care urmează, dacă nu mă înşel, această Maternitatea să fie finalizată. Am ţinut contact permanent cu autorităţile loacale, am trimis oamenii de la direcţia care se ocupă de Banca Mondială aici, cred că au fost de două sau trei ori pentru a verifica stadiul lucrărilor şi pentru a accelera lucrările în aşa fel încât locuitorii Braşovului să aibă acces la o maternitatea, spun eu, de nivel european“, a declarat ministrul sănătăţii, Florian Bodog.
Șașe săli de operație la standarde europene, nouă săli de naștere individuale, care vor garanta intimitate în timpul nașterii, o stație centrală de sterilizare, paturi care se vor transforma în mese de naștere și saloane roming-in, adică mama și copilul în același loc, sunt dotările pe care le va avea Maternitatea din Brașov după ce lucrările la vechea clădire vor fi terminate. Lucrările durează din 2013, când Maternitatea din Braşov a intrat într-un proiect de finanţare cu Banca Mondială.
În momentul de față, femeile care vor să stea la rezervă plătesc 70 de lei pe noapte. În noul corp al Maternității vor fi 20 de astfel de saloane, care vor funcționa în regim hotelier și vor avea dotări de lux, exact ca la privat: TV, frigider, paturi speciale cu telecomandă, buton de chemare a asistentei, sonorizare și muzică ambientală.
În momentul de față, spitalul are la dispoziție doar două săli de operație, în loc de cinci, sunt disponibile doar zece paturi la Terapie Intensivă adulți, în loc de douăzeci, iar paturile disponibile în general sunt cu 65 mai puține decât ar fi necesar. În fiecare lună, însă, la Maternitatea Brașov vin să se trateze și femeile din alte județe. Cu toate că funcționează în regim de șantier și că spațiul este insuficient, medicii se străduiesc să nu facă rabat de la calitatea serviciilor.
Clădirea a intrat în totalitate în șantier abia din august 2015, iar lucrările au fost întârziate de refacerea proiectării, care a necesitat timp. Investiția se ridică la aproximativ 6 milioane de euro, bani de la Banca Europeană de Investiții prin Ministerul Sănătății. Pe de altă pare, Consiliul Județean și Maternitatea au investit alte două milioane de euro într-o centrală termică nouă și aparatură pentru dotarea spitalului. După inaugurare, mai-marii spitalului vor trebui să cumpere mobilier de spital și alte dotări necesare funcționării. În momentul de față, în Brașov funcționează alte două maternități private unde costul unei nașteri poate varia între 3000 și 5000 de lei.