Primăria Brașov a semnat încă de acum doi ani, împreună cu Ambasada Elveției și Unitatea Naţională de Coordonare a Programului şi a Organismului Intermediar, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, acordul de proiect și cel de implementare pentru o investiție finanțată prin Programul de Cooperare Româno-Elveţian. Este vorba de proiectul de reabilitarea cu soluții inteligente a două unități școlare din Brașov, pentru care s-a obținut o finanțare nerambursabilă de la elvețieni în valoare de 8.827.520 de lei.
Acest acord ar fi expirat luna viitoare, iar municipalitatea a reușit să obțină o prelungire a finanțării, ținând cont că procedurile au stat pe loc o perioadă, din cauza schimbării legislației în domeniul achizițiilor publice. Astfel, după cum a precizat viceprimarul Barabas Laszlo, acest acord de finanțare cu partea elvețiană a fost prelungit până în ianuarie 2019.
Constructori brașoveni și spanioli
Totodată, vinerea trecută, Primăria a reușit să definitiveze procedurile de licitație pentru proiectele de la cele două școli, fiind semnate și contractele cu cei doi constructori. În următoarele trei luni ar urma să fie realizată partea de proiectare, iar lucrările ar urma să dureze cel mult 15 luni. În cazul reabilitării cu soluții inteligente a Școlii Gimnaziale nr. 4, contractul s-a semnat cu asocierea Aeon Building SRL Brașov și MB Building & Consulting SRL Brașov, valoare acestuia fiind de 2.530.272,79 lei + TVA, față de costul estimat inițial de 3,5 milioane de lei, fără TVA.
Pentru Colegiul Grigore Moisil, contractul a fost adjudecat asocierea dintre Construcciones Deco SA din Spania și SC Tehnoconsult Proiect SRL din București, valoarea lucrărilor în acest caz fiind de 4.232.124, 35 lei + TVA, față de valoarea estimată de 5,54 de milioane de lei fără TVA.
Ce presupune reabilitarea inteligentă a celor două clădiri
Ţinând cont că vorbim de o reabilitare inteligentă, anveloparea clădirilor acestor unităţi şcolare nu va fi făcut în stil clasic, cu polistiren, ci pe pereţii exteriori se va pune vată bazaltică, dar nu direct pe zid, astfel ca să rămână un spaţiu de ventilaţie, ţinând cont că aerul este cel mai bun izolator din punct de vedere termic. Şi terasa celor două clădiri va fi izolată cu vată minerală, pentru a se reduce pierderile de căldură, iar la interior, pereţii vor fi zugrăviţi cu vopsea izolatoare şi, desigur, ferestrele vor fi înlocuite cu tâmplărie cu geam termopan. Una dintre cele mai importante lucrări este montare unui sistem de ventilaţie special în sălile de clasă, care practic va aerisi automat spaţiile, dar va recupera şi căldura, un sistem destul de puţin întâlnit în clădirile de la noi din ţară. Pe partea de iluminat soluţia inteligentă care va fi adoptată este montarea unui sistem pe tehnologie LED.
Din estimările făcute de specialişti, economiile care se vor face prin implementarea acestor tehnologii de reabilitare termică şi energetică inteligentă vor fi unele consistente. Astfel, costurile de încălzire vor fi reduse cu 39%, cele aferente consumului de energie electrică cu 29,4% şi, nu în ultimul rând, emisiile de dioxid de carbon se vor reduce cu 126 de tone pe an.
Proiectul cu termoficarea se lasă așteptat
Un alt proiect finanțat de elvețieni este cel de reabilitarea a reţelelor termice din cartierul Tractorul, cu o valoare de 6,4 aproximativ milioane franci elveţieni, din care finanţare elveţiană 4,4 milioane. Și în acest caz procedurile birocratice au bătut pasul pe loc, poate și din cauza faptului că în cazul furnizorului de energie termică situația nu a fost prea roz în ultimul an. Viceprimarul Barabas Laszlo a precizat că în acest caz, cel târziu până în luna septembrie se vor actualiza indicatorii tehnico-economici, iar lucrarea va fi scoasă la licitație.