Deși nu a cerut nici un aviz de la deținătorii de rețele înainte de a se apuca de treabă, dezvoltatorul proiectului American Dream din zona Coasta Vacii – Șchei va avea o mare problemă în ceea ce privește canalizarea. Cel puțin asta au constatat reprezentanții Companiei Apa, care au anaizat situația și au constatat că nu există în zonă o rețea la care noile blocuri propuse a se construi s-ar putea racorda.
Astfel, directorul de exploatare al Companiei Apa, teodor Sava, a precizat faptul că rețeaua din cartierul Șchei nu are capacitatea să preia apele menajere din noul cartier, iar soluția optimă ar fi străpungerea dealului şi deversarea apelor uzate în sistemul de canalizare din cartierul Bartolomeu.
Totodată, localnicii din zonă se tem că prin amenajarea noilor imobile, există riscul ca dealul să vină peste ei, subliniind faptul că străzile din cartier au început deja să se distrugă din cauza camioanelor de mare tonaj care lucrează pe astfel de șantiere în vârf de deal. „Pe «Calea Vacii» s-a asfaltat, dar nu s-a taluzat dealul, care e din lut. Dacă plouă mult, se duce dealul. Vine mâl pe stradă. De fiecare dată când plouă mai mult, mă uit să văd dacă nu pleacă dealul. De asemenea, strada Piatra Mare, reparată anul trecut, trebuie refăcută. De asemenea, pe Calea Vacii, dacă s-a asfaltat, trebuie să se taluzeze, pentru a se consolida terenul”, a subliniat Gheorghe Floroi, fost consilier local care locuieşte în apropiere de zona în care este propus acest proiect, în cadrul dezbaterii publice organizate la Primăria Brașov.
Ce zic susținătorii proiectului
La dezbatere publică au fost însă și persoane care l-au susținut pe dezvoltator, care s-au prezentat drept simpli cetățeni. De exemplu, Kehaiyan Garbis, care s-a prezentat a fi un „simplu cetățean”, a afirmat că a ţinut permanent legătura cu proprietarul american al terenului. „Proprietarul terenului reclamă faptul că nu i se eliberează documentaţia de urbanism. Dezvoltarea acestui proiect se doreşte a se realiza în baza unui PUZ valabil, care acoperă 97 de hectare, pe aproximativ 60 dintre ele nefiind realizată nicio construcţie. Tot terenul a intrat în circuitul civil. Nu cred că Primăria îşi asumă riscul de a nu elibera certificate şi autorizaţii în baza acestui PUZ valabil. Oare îşi va permită să plătească daunele ce ar putea fi solicitate în astfel de situaţii?”, a afirmat acesta, care a acuzat și autorităţile de discriminare, afirmând că „un cetăţean american nu are voie să construiască, pe când celui care construieşte pe Drumul Poienii i se permite acest lucru”. Alături de el, la dezbatere au mai fost și alți „simploi cetățeni” care au purtat tricouri cu diverse mesaje „motivaționale” (mai multe amănunte AICI).
„Nimeni nu ar trebui să obţină o autorizaţie fără avize de la instituţiile abilitate”
Nu în ultimul rând, Bertleff Johannes Andreas, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Braşov-Harghita-Covasna a țimnut să-i explice cetățeanului Kehaiyan Garbis că nu doar PUZ-ul contează atunci când se demarează un astfel de proiect. „Nu putem acuza investitorii care au cumpărat în baza actualelor PUZ-uri, dar trebuie să ţinem cont de faptul că în cazul oricărui proiect, nu numai acest document contează, ci şi alte acte normative şi reglementări. De exemplu, în cazul unei construcţii se pune problema vecinătăţilor, a însoririi. De asemenea, sunt aspectele tehnice, accesibilitatea, protecţia mediului. Nimeni nu ar trebui să obţină o autorizaţie fără avize de la instituţiile abilitate, fără a demonstra că respectă toate aceste condiţii. Totodată, mai sunt problemele arhitecturale şi urbanistice, cum este şi cazul proiectului de pe strada Stejărişului, unde Maurer a pornit de la o clădire foarte mare, care a mai fost redus dindimensiuni, dar vorbim de o clădire cu un impact vizual mai mare decât Biserica Neagră, astfel că decizia va trebui luată de comunitate”, a explicat Bertleff.
2 comentarii
„Nimeni nu ar trebui să obţină o autorizaţie fără avize de la instituţiile abilitate”?!
Nu asa. Nimeni nu trebuie sa obtina vreodata vreo autorizatie in zona de protectie peisagistica a Brasovului istoric, a vechii cetati, a Bisericii Negre, a Scheiului, a intergii vai!
Nu mai cautati solutii – respingem cu fermitate orice proiect imobiiar in zona!
Coruptia este de ambele parti, atat a investitorilor, cat si a autoritatilor, alta explicatie nu exista pentru situatia nepermisa in care s-a ajuns. Terminati cu prostiile, coruptia si afacerile oneroase pe seama arealului Brasovului si a felului nostru de a fi! Gata! Ajunge!
Ura și la gară! Clientela primarului își continuă opera de…distrugere totală a Brașovului: după atâtea scandaluri, dosare penale și amenzi închipuite (de Poliția Locală care e o glumă) iaca că jou 29 noiembrie am fost acolo, adică în canionul săpat pe Valea Vacii unde am fotografiat un…buldozer la treabă! Punct.