Farmaciile independente din provincie resimt puternic concurenţa marilor lanţuri, care au accelerat expansiunea şi în zone din afara Capitalei. „Este foarte greu să facem faţă concurenţei marilor lanţuri de farmacii. Tot mai mulţi farmacişti independenţi au vândut licenţele, din câte ştiu în Braşov au mai rămas 16 farmacii independente, din mai bine de 200“, spune Alina Pop, care administrează două farmacii Magic Farm din Braşov.
Cele două farmacii au fost deschise în 2008, când economia era pe creştere şi când prezenţa marilor lanţuri de farmacii era marginală în provincie.
Compania Magic Farm (controlată de Alina Pop şi Cătălina Roşca, fiecare cu 50% din acţiuni – Registrul Comerţului), care operează cele două farmacii din Braşov, a avut o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei anul trecut şi pierderi de puţin peste 13.000 de lei, la şase angajaţi, arată datele din 2016 de la Ministerul de Finanţe.
„Trăim din adaosul comercial, care se ridică la circa 15%, în medie. Avem un portofoliu de aproape 2.000-2.500 de tipuri de medicamente. Nu avem bani să ne facem reclamă ca marile lanţuri de farmacii“, spune Alina Pop, de profesie farmacistă. Farmaciile independente depind de distribuitori, în timp ce marile lanţuri de farmacii au în spate propriii distribuitori, care le asigură stocul de medicamente.
Liderul pieţei farmaceutice este Catena, care anul trecut a depăşit 600 de farmacii la nivel naţional, urmată de Sensiblu, care are pe piaţă atât brandul cu acelaşi nume, cât şi varianta low cost, prin farmaciile Punkt.