Oradea, Brasov, Miecurea Ciuc si Slobozia sunt orasele care stau cel mai bine in topul national al zonelor cu cel mai bun acces la facilitati de recreere, si anume spatii verzi, facilitati sportive si culturale, conform studiului „Orase si Cartiere din Romania” realizat de site-ul de imobiliare Storia.ro. Ultimele pozitii apartin oraselor Braila, Focsani, Constanta, Giurgiu, Suceava, Galati, Alexandria si Satu Mare.
Capitala ocupa primele patru pozitii in topul national al cartierelor, zonele desemnate de romani ca avand cel mai bun acces la spatii de recreere fiind Tineretului, Nicolae Grigorescu, Titan si Vatra Luminoasa. Intre primele zece pozitii mai figureaza si cartierele Noua si Racadau din Brasov, Grigorescu si Gheorghieni din Cluj-Napoca si Valea Aurie din Sibiu.
La polul opus, cartierul cu cele mai putine facilitati de recreere este Gusterita din Sibiu. Topul continua cu zonele Independetei si Brailei din Focsani, Ciucului din Sfantu Gheorghe si Mircea cel Batran din Iasi. Cartiere din orase precum Buzau, Braila, Ploiesti si Suceava completeaza clasamentul.
La nivel de regiuni istorice, zona Bucuresti si Ilfov conduce in clasament cu o medie de 58,75% si 41.857 de respondenti. Transilvania, Crisana si Banat urmeaza in clasament cu medii de 58,67%, 57,39% si repectiv 56,25%. Dobrogea, Moldova si Muntenia ocupa ultimele pozitii.
Pentru brasoveni, cartierele Noua, Racadau si Schei le ofera locuitorilor cel mai bun acces la facilitati de recreere. La polul opus, se regasesc Triaj, Florilor si Bartolomeu.
Despre proiectul „Orase si cartiere din Romania”
Perceptia asupra accesului la facilitati de recreere in orasele din Romania este cea de-a sasea tema a studiului amplu realizat de Storia.ro si agentia de cercetare D&D Research, „Orasele si cartiere din Romania”.
Cercetarea se desfasoara pana la finalul anului, romanii putand acorda in continuare note orasului si cartierului in care locuiesc prin completarea chestionarului propus de Storia.ro. Pana in prezent, 234.155 de romani au raspuns studiului lansat de platforma de imobiliare.
Pentru realizarea clasamentului, participantii au fost rugati sa evalueze orasele si cartierele in care locuiesc, pe o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte rau, iar 5 este foarte bine. Doar mentiunile care au primit cel putin 100 de raspunsuri au fost incluse in topul final.