În România, peste 300.000 de persoane folosesc serviciile Uber în București, Cluj, Timișoara și Brașov, dintre care peste 15.000 de persoane în Brașov.
Meseria de șofer la Uber este una destul de bănoasă, în contextul în care poți să muncești și doar câteva ore pe zi. Astfel, un șofer Uber care lucrează, în medie, două-trei ore pe zi câștigă în jur de 1000-1500 de lei pe lună, după cum a precizat managerul Uber România, Nicoleta Schroeder. Din acești bani, șoferul plătește taxe și impozite în valoare de 260 de lei.
„Depinde de orele petrecute în aplicație. Un șofer care lucrează două-trei ore pe zi în medie poate face în jur 1.000-1.500 de lei pe lună. Plătește undeva la 260 de lei în taxe și impozite. Avem câteva mii de șoferi. Taxele și impozitele pe care le plătesc șoferii parteneri nu sunt de ignorat, vorbim de câteva milioane de lei la bugetele locale. 80% din valoarea unei curse ajunge la șofer. Este o activitate sută la sută fiscalizată”, a explicat Nicoleta Schroeder, la Digi 24.
Managerul Uber România adăugat că bacșișul nu este încurajat de companie, iar plata cursei se face electronic.
Pentru a ajunge șofer Uber trebuie îndeplinite mai multe criterii: carnet de conducere valabil, cazier auto curat, cazier judiciar curat, mașină nu mai veche de 15 ani cu asigurare obligatorie, cont bancar șientitate juridică. Șoferii care îndeplinesc condițiile participă apoi la o serie de traininguri pentru a înțelege cum funcționează aplicația.
Avem nevoie de o lege care să nu încurajeze pirateria în taximetrie
Uber doreşte o legislaţie de ride sharing în România, după modelul altor ţări, iar reprezentanții companiei consideră că proiectul de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Transporturilor ar putea deschide calea unor abuzuri.
„OUG presupune amendarea Legii 38/2003 şi schimbă un singur paragraf. Scoate sintagma în mod repetat, adică acum oamenii care fac piraterie în domeniul transporturilor pot fi amendaţi fără a se dovedi caracterul repetat al acestei activităţi. Întreaga discuţie are la bază o confuzie şi anume că Uber ar fi un serviciu de taxi sau că şoferii ar face servicii de taxi. Nu e aşa. Spre deosebire de un serviciu de taxi, Uber este o comunitate online închisă. Ca să accesezi serviciile trebuie să ai un cont, parolă, date de card, ca şofer trebuie să aduci cazier. Nu vei putea lua niciodată un Uber de pe stradă. Oamenii care conduc Uber o fac ocazional. Sunt oameni care fac asta câteva ore pe săptămână, sunt oameni care fac asta doar câteva săptămâni, fie conduc câteva ore în timpul lor liber. Există 15% oameni pentru care Uber este singura sursă de venit, de 50 şi ceva de ani şi câteva sute de pensionari care conduc Uber”, a declarat, luni, Alexandra Corolea, purtător de cuvânt Uber pentru România şi regiunea Balcani, într-o conferinţă de presă.
3 comentarii
„un șofer Uber care lucrează, în medie, două-trei ore pe zi câștigă în jur de 1000-1500 de lei pe lună” asta este o mare minciuna mare de tot. Dupa ce scazi 25% comision uber 20% comision firma care plateste taxe si impozite si minus combustibil.
Da, chiar.Voi la Romanica sunteti obisnuiti sa primiti bani numai ca stati si aveti zambet „inteligent”.Acum ca este risc de Coronavirus, ca in rest toti puturosii fac taximetrie, cel mai usor sa castigi bani.Nu creier, nu transpiratie,Cam cat ati vrea voi salariu pentru ce faceti, asa ca un manager la Daimler