Ministerul Turismului, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului și Comitetul pentru Turism din cadrul Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a organizat săptămâna aceasta un workshop pe tema conturării unui „Master plan de investiții în turism”. Discuțiile s-au desfăcurat pe trei paliere: o sesiune interactivă, cu discuții între autoritățile locale și reprezentanții OCDE, o prezentare a investițiilor și proiectelor dedicate infrastructurii de turism, precum și a modelelor de bune practici din țară și o analiză a măsurilor dedicate dezvoltării acestui sector la nivel guvernamental.
Scopul evenimentului a fost de a asigura o viziune de ansamblu privind bunele practici și strategiile de investiții în turism la nivel internațional, utilă în demersul Ministerului Turismului de a realiza Master planului privind evaluarea necesarului de investiții în infrastructura de turism, în concordanță cu patrimoniul și potențialul destinațiilor turistice. La această întâlnire au participat și reprezentanții Primăriei Brașov, atât pentru a-și expune proiectele de succes de până acum, cât și pentru a-și prezenta proiectele de viitor în acest domeniu.
Extinderea domeniului schiabil spre Râșnov, agreată de Ministerul Turismului
„Brașovul a fost invitat la această întâlnire ca unul dintre liderii în dezvoltarea turismului în România, în special în ceea ce privește turismul în sezonul de iarnă. Am prezentat proiectele pe care le-am derulat, dar și ce avem în plan pentru ca proiectele noastre să fie incluse în acest master plan pe turism. Ținând cont că pe actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene nu există alocări nerambursabile pentru proiectele de dezvoltare pe care le avem propuse pe această ramură, interesul municipalității este să obțină o finanțare guvernamentală pentru derularea acestora. Vorbim despre continuarea extinderii domeniului schiabil către Râșnov, dar și de amenajarea unei sănii de vară, alpine coaster, care să asigure activități recreative pe timp de vară”, a precizat administratorul public al Brașovului, Miklos Gantz. Propunerile Brașovului au fost considerate ca fiind fezabile de către oficialii Ministerului Turismului urmând să fie incluse în acest master plan.
Pârtiile din Poiană sunt neîncăpătoare

În ceea ce privește extinderea domeniului schiabil, după cum a precizat Miklos Gantz, există două variante de proiect, respectiv o variantă mai de anvergură ce ar însemna construcția a aproape 25 de km de pârtii noi (care să înceapă din zona de plecare a Pârtiei Kanzel) și a două instalații de transport pe cablu, sau varianta ce vizează construcția a 10 km de pârtii noi și a unei telegondole, care să facă legătura între Râșnov și stațiune. „Este necesară o extindere a domeniului schiabil în condițiile în care capacitatea actuală a celor 24 de kilometri de pârtii este de 4.500 – 4.800 de schiori, și am avut și situații când am ajuns la 6.000 de schiori”, a subliniat Miklos Gantz.
Sanie pe șine de un km, în Poiană
În ceea ce privește proiectul „derdelușului pe șine”, traseul ar urma să aibă un kilometru. Sania pe șine poate atinge chiar şi 40 de km pe ora. Senzaţia oferită este una unică, ţinând cont că turiştii care aleg acest mijloc de distracţie au parte de o coborâre abruptă, în mare viteză, peste dâmburi, mai ceva ca pe un derdeluş adevărat.
http://www.bizbrasov.ro/2017/02/27/ministrul-turismului-vrea-extinderea-domeniilor-schiabile-si-repune-pe-tapet-proiectul-unor-partii-care-se-lege-poiana-de-predeal/