Afacerile imobiliare reîncep să prindă contur și pe Drumul Poienii, chiar dacă o serie de alte proiecte demarate în plin „boom imobiliar” au fost abandonate. Astfel, în prezent este în curs de avizare un studiu de oportunitate pentru conturarea unui PUZ pe un teren de 9.484 mp în vecinătatea acestei șosele, respectiv pe platoul liber de lângă Bellevue Residence, care se învecinează cu strada Stejerișului și Calea Poienii.
Ce prevede PUG-ul
În conformitate cu documentația supusă dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Brașov, pe acest teren ar urma să se construiască un complex de clădiri care vor fi închiriate în regim hotelier (peste 200 de camere), inițiatorul proiectului fiind Maurer Imobiliare. Pentru această zonă, Planul Urbanistic General al Brașovului prevede construcția unor imobile chiar și cu 14 etaje (zona M2), respectiv un Procent de Ocupare a Terenului (POT) de 60% și un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 4,2%, pentru o parte din terenul studiat în acest caz. Pentru o altă porțiune din aceste terne, care se încadrează în subzona L2a sunt prevăzute locuințe colective mici, cu regim de înălțime P+P+2. „Prin prezenta documentație, se propune ca terenul în suprafață de 9.484 mp, care, în momentul de față, este împărțit în doua zone: M2 și L2a – conform PUG, și în trei zone: ZT, ZAL și ZL1-conform PUZ Coasta Vacilor, Warthe II, Colțul Putinarilor, să se construiască un complex turistic-rezidențial-recreațional, corelând indicatorii urbanistici reglementați prin documentațiile urbanistice aprobate anterior documentației de față”, se precizează în memoriul care stă la baza acestui studiu de oportunitate.
Un proiect benefic pentru micii afaceriști?
De asemenea, în acest memoriu se mai precizează că acest complex care urmează să se construiască „în vârf de munte” este similar unui complex hotelier, urmând să aibă și zone de relaxare, SPA sau spații comerciale. „Durata șederii în aceste hoteluri apartament este variată, de la câteva zile la luni sau chiar ani. Apartament-hotelurile au fost create în destinațiile de vacanță. Posibilitatea dezvoltării unei proprietăţi cu mai mult de 200 de apartamente va însemna mai mulţi oaspeţi cazaţi, mai multe conferinţe regionale şi implicit o creştere a traficului și a business-ului micilor întreprinzători din zona centrului istoric. Este bine ştiut că orice oaspete cazat într-un apart-hotel doreşte să descopere tradiţiile culinare ale zonei vizitate”, mai argumentează inițiatorii acestui proiect.
Există doar un singur drum de legătură
Dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale ar însemna implicit și creșterea numărului de autoturisme care vor tranzita singurul drum de legătura între Poiană și stațiune. De asemenea, în toamana anului trecut. în cadrul ședinței de dezbatere publică a Planului de Mobilitate Urbană al Brașovului, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la această problemă. Unul dintre brașovenii prezenți la dezbatere a ținut să sublinieze faptul că prin continuarea dezvoltării de ansambluri imobiliare în această zonă, s-ar omorî pur și simplu turismul din stațiune, ținând cont că nu există infrastructura rutieră propice care să preia traficul dinspre zonele vizate pentru noi construcții rezidențiale, ceea ce va duce la ambuteiaje pe drumul de Poiană. Un astfel de „model” avem deja în zona Tractorul, unde dezvoltarea infrastructurii rutiere nu a ținut pasul cu dezvoltarea imobiliară, astfel că traficul din și dinspre acest cartier este unul de coșmar în anumite intervale orare.
Se va amenaja un drum de incintă, dar până acolo!?
În accea ce privește asigurarea accesului către noul complex rezidențial, inițiatorii proiectului susțin doar că: „circulatia in zona se desfășoară pe Calea Poienii și strada Stejerisului. Se va realiza un drum de incintă din care se va face accesul către subsolurile clădirii. De asemenea, există un acces și din strada Stejerisului, care se va păstra. Lăâimea drumului de acces către terenul pe care se face propunerea, este de 7,00 m, conform avizului Comisiei de Circulație din cadrul Primariei Brasov. Drumul de incinta are doua tronsoane, cu declivitati de cca. 12% si platforma de intoarcere. Drumul va fi prevazut cu imbaracaminte asfaltica”. Totodată, Parcare autovehiculelor ar urma să se facă în cele trei subsoluri proiectate.
Propuneri venite de la brașoveni
Viceprimarul Brașovului, Barabas Laszlo, a ținut spă sublinieze faptul că proiectul este deocamdată în stadiu incipient și poate suferi unele modificări, în urma propunerilor care vor veni. „Suntem în etapa de avizare a studiului de oportunitate pentru acest PUZ. Este prima etapă de informare și consultare a publicului din zona studiată. Am trimis adrese către toți cei care locuiesc în această zonă, iar o parte au transmis observații pe care le-am transmis proiectantului lucrării pentru analiză și punct de vedere. Urmează să prezinte acest studiu de oportunitate și în fața Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritorilului și Urbanism, după care e va trece la procedura de avizare a PUZ-ului în această comisie, care va conține din nou o etapă de informare și consultare a celor din zona pentru care se realizează PUZ-ul”, a explicat viceprimarul Brașovului. După ce va fi avizat de către comisia de specialitate, PUZ-ul va intra în dezbaterea Consiliului Local, după care va urma avizarea acestuia de către Consiliul Județean Brașov. Girul final pe acest PUZ îl va pune tot Consiliul Local Brașov.
6 comentarii
Aveti un link catre dezbaterea publica de pe pagina primariei?
Va afecta iremediabil muntele de moloz si gunoi care-i in varf acolo la Poiana.
https://www.screencast.com/t/dW3woVAjD
200 de camere pentru turism vor rupe saracul drum, si asa incarcat cu cate-o masina la 5 minute.
La fel ca-n Tractorul, unde-ti ia acum 10 minute sa ajungi la ora de varf, in loc de 5. CE INFERN! CE COSMAR!
@ Ilie Taranie Saracie
Ce va mai place sa exagerati, este ditamai muntele de moloz, aproape ca nu vezi Tampa de el! Si poza este din 2014 daca te uiti mai atent….
Cat despre laudatul tau Tractoru (marele cartier rezidential pentru parliti si moldoveni din Brasov) se fac lejer si 30 de minute in orele de varf, 5 minute nu faci nici cu strada goala si toate semafoarele blocate pe verde.
@Ilie Saracie
Revin cu o completare domnu arhitect sef al orasului, unde ma-sa vor avea aceste blocuri si locuri de parcare pe dealul ala? Aaaa stim, pe marginea caldaramului sau pe trotuare cum deja se intampla in minunatul cartier de lux Tractoru.