Cumpărătorii români vizitează în medie magazinele online de 3-4 ori pe săptămână şi 77% dintre aceştia fac achiziţii de cel putin două ori într-un an de la acelaşi magazin, cele mai mari sume fiind alocate pentru servicii de turism şi achiziţia de electronice şi electrocasnice, conform unei analize realizate de GPeC si iSense Solutions.
eMAG, OLX şi elefant.ro sunt platformele online de pe care romanii cumpara cel mai des, iar preţul este cel mai important criteriu in alegerea unui magazin online.
Într-un an, cele mai mari sume alocate de romani pentru cumparaturile online sunt in turism (1.313 lei / an), pentru achizitia de electronice si electrocasnice (1.076 lei / an), accesorii auto (818 lei / an), calculatoare, produse software si hardware (793 lei / an) sau mobila si decoratiuni interioare (715 lei / an).
Cei ce nu cumpara viziteaza magazinele online de aproximativ 5 ori pe an. Totusi, 64% dintre acestia spun că nu intentioneaza sa faca achiziţii online in urmatoarele 3 luni, principalele motive fiind teama ca produsele nu corespund realitatii (69%), imposibilitatea testarii produselor (53%) sau potentialul fraudarii (51%).
eMAG ocupa prima pozitie in topul site-urilor de pe care romanii cumpara cel mai des, fiind preferat de 58% dintre cumparatorii online. Clasamentul continua cu site-ul de anunturi OLX si retailerul online elefant.ro, cu 12%. Aceiasi jucatori ocupa primele 3 pozitii si in topul platformelor online de pe care romanii au facut cumparaturi in ultimele 12 luni, eMAG (73%), OLX (31%) si elefant.ro (26%). Clasamentul continua cu Okazii.ro (18%) si H&M (17%).
eMAG (55%), elefant.ro (16%) si OLX.ro (14%) sunt tot primele 3 site-uri de pe care romanii au cumparat in ultimele 12 luni de cel putin 2 ori. In clasament urmeaza H&M (8%) si Fashion Days (7%).
Cu o medie de 3 ori pe an, 90% dintre respondentii studiului prefera sa achizitioneze din mediul online produse electronice si electrocasnice. Clasamentul continua cu achizitia de computere, accesorii software si hardware (82%), imbracaminte si incaltaminte (80%), cosmetice si produse farmaceutice (77%), sejururi si servicii de turism (70%), servicii in domeniul telecomunicatiilor (69%), carti, reviste si DVD-uri (67%) sau produse alimentare si catering (55%).