După exercițiul național de alarmare desfășurat săptămâna trecută, când mulți dintre brașoveni au susținut că nu au auzit nici o sirenă sau că acestea au avut glasul stins, BizBrașov a vrut să afle care este în realitate situația acestor sistene.
În municipiul Brașov, aceste sisteme de avertizare în caz de dezastre sunt gestionate de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din cadrul Primăriei Brașov. În conformitate cu datele oferite în municipiu sunt în total 53 de sirene din care 32 sirene electrice de 5,5KW și 21 de sirene electronice care au diferite tipuri de putere, între 500 W și 1.200 W.
După cum au precizat reprezentanții SVSU, se acționează în sistem centralizat prin intermediul a două centrale de alarmare, unul pentru sirenele electronice și unul pentru sirenele electrice. Practic, în acest moment, doar o singură sirenă este acționată local, respectiv este necesar ca un membru al SVSU să se deplaseze la fața locului pentru a porni, pentru restul fiind linii telefonice închiriate, cartele telefonice prin GSM și statii radio, care pot fi acționate direct din centrul de comandă.
Peste 40% din sirene au avut defecțiuni
Surprizele nu au lipsit în cadrul exercițiului de săptămâna trecută. Astfel, în conformitate cu monitorizările efectuate, 22 de sirene nu au funcționat. În cazul celor mai multe dintre acestea au fost probleme legate de… „ton”. 20 de sirene electrice nu au putut porni, deoarece liniile telefonice prin care se face comanda erau defecte. S-a constatat că sirenele sunt în perfectă stare de funcționare, dar este necesar ca cineva să le pornească atâta timp cât sistemul de comandă telefonic este mort. Alte două sirene nu au putut porni, deoarece circuitele de alimentare cu energie electrică erau defecte.
Majoritatea sistemelor de alarmare din municipiu, respectiv 50 dintre acestea, sunt destul de vechi, fiind montate în perioada 1970 – 2000. Oficialii SVSU ne-au declarat că în perioada în care acestea au fost montate, nu s-a efectuat un studiu de audibilitate propriu-zis, ci s-a luat în calcul doar raza în care acestea puteau fi auzite, respectiv 60 de metri. Acum ne putem da și seama de ce în anumite zone sirenele se auzeau doar dacă erai foarte aproape de ele.
Sirenele de pe timpuri nu au fost gândite pentru zgomotul de azi
„La momentul respectiv, zgomotul la nivelul străzii era de aproximativ 60 dB, iar geamurile apartamenelor erau cu toc de lemn. În acest moment, nivelul zgomotului pe stradă ajunge și la 87dB, iar geamurile sunt de termopan. Luând în calcul creșterea nivelului de zgomot și ținând cont de prevederile legale prin care se consideră că o zonă este acoperită din punct de vedere al audibilității când nivelul de zgomot produs de sirenă este mai mare doar cu 10dB decât zgomotul ambiental, din măsuratorile noastre raza de audibilitate se reduce la aproximativ 200 – 250 de metri pentru fiecare sirenă”, ne-au explicat reprezentanții SVSU.
211.000 de lei pentru rezolvarea deficiențelor
Reprezentanții Primăriei Brașov au și vești bune. Edilii au fost prevăzători și au alocat 211.000 de lei tocmai pentru îmbunătățirea sistemului de alarmare. Banii ar urma să fie folosiți pentru realizarea studiului de audibilitate în municipiul Brasov (care va spune câte sirene mai sunt necesare, precum și locurile de amplasare), iar pentru a nu mai fi dependenți de liniile telefonice care mai fac figuri, o parte din fonduri vor fi folosite pentru modernizarea a 5 sirene electrice cu modemuri de comunicații atât pe unde Radio, cât și prin GSM, Internet și telefonie fixă. Nu în ultimul rând, o parte din bani vor fi folosiți pentru achiziția a trei sirene electronice noi, care ar urma să fie amplasate în zone care nu sunt acoperite de sistemele actuale.
Un comentariu
Sirenele de salvari se aud prin termopane si nu cred ca ar costa atat.