Brânza de burduf, cașul, urda, telemea și cașcavalul sunt cele cinci produse locale pentru care edilii din Vama Buzăului vor să le obțină certificat de atestare tradițională. Primarul Tiberiu Chirilaș a precizat că localnicii au înțeles, până la urmă, că dacă se vor asocia vor deveni mai puternici și își vor putea comercializa produsele, iar din 2010 sunt constituiți în Asociația Transhumanța Vama Buzăului. Acesta este și brandul sub care ar urma să fie comercializate lactatele produse de către localnici. Brânza de burduf este vândută deja „cu siglă”, prețul de comercializare al acesteia variind între 20 și 25 lei/kg, numai că, deocamdată, produsele se găsesc doar la poarta producătorului.
Comuna are un potențial foarte mare în ceea ce privește creștere animalelor și produsele tradiționale, dar din păcate, produsele nu sunt valorificate și consumate așa cum trebuie. Comuna are chiar un izlaz comunal întins pe o suprafață de 1.800 de hectare care este certificat ecologic, poluarea fiind zero în localitate „Îmi doresc să promovăm atât Vama Buzăului, cât și produsele tradiționale: brânza, cașul, urda, telemeaua sau cașcavalul. Avem foarte mulți producători, dar dacă nu le reușește punerea în valoare a produselor, vor da înapoi”, a explicat primarul.
Primarul recunoaște că, în primul rând, producătorii trebuie să se pună la punct cu prezentarea produsului, dar, deocamdată aceștia nu au „sânge de brănean”. Acesta dorește ca împreună cu Primăria Brașov să facă un parteneriat, astfel ca Asociația Transhumanța să aibă un colț dedicat în fiecare hală de brânzeturi din cele cinci piețe agro-alimentare ale Brașovului.
De asemenea, Primăria Vama Buzăului va organiza de luna viitoare și până în septembrie vrea să organizeze un târg al brânzei. „Vrem să promovăm acest târg, astfel ca într-o anumită zi din lună, consumatorul poate veni și se poate aproviziona cu produse tradiționale”, a precizat Tiberiu Chirilaș.