Salariile angajaţilor români din companiile private vor creşte cu 4,5% pe an, potrivit estimărilor angajatorilor care participă la studiul salarial al Mercer, dublu faţă de nivelul creşterilor efectuate de companiile din Europa de Vest, unde se aplică majorări salariale mai mici, dar la salarii mult mai mari.
În următorii patru ani, salariile angajaţilor români vor continua să crească, mai ales în zonele în care se fac investiţii puternice, a spus Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul companiei de HR Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.
„Dacă ar fi să ne uităm la harta salariilor pe judeţe, consider că în Cluj va exista cea mai mare rată de creştere în următorii patru ani, de 10% pe an, indiferent de deciziile guvernamentale. Apoi, urmează Braşov şi Iaşi cu creşteri de 7% pe an, în timp ce în Sibiu, Alba, Timiş, Bucureşti şi Argeş se vor înregistra creşteri de 6% pe an“, a explicat Alina Popescu, prezentă la emisiunea online de business ZF Live.
Pe de altă parte, în zonele agricole din sudul ţării, respectiv Teleorman, Olt, Dolj şi Giurgiu, angajaţii nu vor beneficia de creşteri salariale în afară de cele generate de aplicarea legii salarizării unice.
Alina Popescu menţionează că zonele care vor atrage cele mai multe investiţii sunt cele din vestul ţării, respectiv Cluj, Sibiu, Alba, Braşov şi Timişoara, dar şi zona Iaşiului sau regiuni precum Argeş, Bucureşti şi Prahova, unde există foarte mulţi investitori.
Din punctul de vedere al pregătirii, companiile vor căuta tot mai mult oameni cu abilităţi specializate pe anumite funcţii, oameni care vor fi nevoiţi să lucreze pe platforme complexe, într-o structură care va include colegi din toată lumea.
„Din perspectiva mea, oamenii cu pregătire tehnică, inginerii se vor căuta tot mai mult, dar să nu uităm şi de zona de marketing şi vânzări, care se va transforma, sau de zona de resurse umane. Se va lucra foarte mult în mediul online, oferind posibilitatea lucrului de oriunde. Piaţa muncii este activă şi îmi păstrez optimismul dacă toate condiţiile globale ne vor ajuta să mergem în acestă direcţie“, menţionează Alina Popescu. Anul trecut, salariile angajaţilor au depăşit valoarea de 2.000 de lei net pe lună în cinci zone din ţară (Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu), în timp ce în 17 judeţe (40% din total) angajaţii au avut venituri salariale mai mici de 1.600 de lei net, arată datele centralizate de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Cele mai mari salarii au fost obţinute în Bucureşti – de circa 2.900 de lei net pe lună , iar cele mai mici în Harghita – de Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu sunt zonele în care angajaţii au obţinut cele mai mari salarii nete (cu valori cuprinse între 2.138 de lei şi 2.857 de lei net pe lună), iar în judeţele Harghita, Teleorman, Suceava, Neamţ şi Vrancea (unde salariile medii ale angajaţilor variază între 1.483 de lei şi 1.544 de lei net pe lună) au fost înregistrate cele mai mici salarii din ţară.
“Capitala conduce în topul oraşelor cu cele mai mari salarii. Aici sunt şi cele mai multe investiţii. Din urmă vine foarte puternic judeţul Cluj. Aici s-a investit puternic în zona de servicii pe segmentul IT&C. Salariul de intrare pentru Cluj este de 2.000 de lei net şi, în plus, se oferă şi un bonus de limbi străine, de 1.200-1.400 lei net“, precizează Alina Popescu.