[vc_row][vc_column][vc_column_text]Deoarece descoperirile științifice susțin că dinozaurii au dispărut în urma impactului unui meteorit cu pământul, administratorii Dino Parc Râșnov s-au gândit să expună în interiorul parcului și un fragment de meteorit. Pentru ca meteoritul, care are aproximativ 200 de grame, să se integreze cât mai bine în peisaj, administratorii au amenajat și un decor proprice pentru acesta, respectiv un crater cu diametrul de 6 metri, acesta fiind protejat de o casetă specială, care este luminată, iar pentru ca totul să pară cât mai real, locul unde a căzut și fumegă. „Expunerea acestui meteorit se încadrează în demersul nostru continuu de susținere a rolului educativ al parcului nostru și de promovare a descoperirilor comunității științifice din România”, a declarat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râșnov.
Cum deosebim un meteorit de o piatră
Profesorul Dan Grigorescu, de la Facultatea de Geologie din cadrul Universității București, ne-a explicat faptul că meteoritul avea câteva tone atunci când a intrat în atmosfera noastră, cel mai probabil. „Estimăm că a căzut la Suceag în 1992 și a fost mai apoi colectat în 2012. Dimensiunea sa îl face un exponat extrem de rar și un obiect neprețuit de studiu științific”, a explicat profesorul. Conform specialistului, viteza de intrare în atmosferă a unui meteorit este de 40.000 de km la oră, după care ia foc, se dezintegrează, iar fragmentele ajung pe pământ. Un meteorit se poate deosebi de o piatră după consistența sa feroasă și textura neregulată, care arată că procesul de consolidare s-a produs după ce a fost într-o stare incandescentă.
40 de tone de fragmente de meteoriți ajung zilnic pe Terra
Acesta a precizat că în țara noastră au fost raportate oficial 12 căderi de meteoriți, cele mai multe în zona Transilvania. Grigorescu susține că probabil meteoriți au ajuns și în alte zone ale țării, însă nu au fost descoperiți, în zona Transilvaniei fiind mai mulț geologi căutători de meteoriți. „Cel mai celebru este meteoritul de la Mociu, din județul Cluj, care a avut 300 de kg la cădere. Fragmente din acesta au ajuns în peste 100 de muzee din întreaga lume. În conformitate cu cercetările științifice, 40 de tone de fragmente de meteorit ajung zilnic pe Terra, iar acest lucru a putut fi determinat ca urmare a faptului că fragmentele, care sunt foarte mici, de 200 de microni, au ajuns și în gheața antarctică, unde pot fi mai ușor observate, fiind ca niște punctulețe negre”, a mai spus prof. Grigorescu.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”44845,44846,44847,44848,44849,44850″][/vc_column][/vc_row]