Deși au apărut pe străzile Brașovului încă din primăvara lui 2015, butoanele de panică, amplasate cu scopul de a semnala diverse urgențe de pe străzile orașului, sunt încă o enigmă pentru mulți. Astfel, de cele mai multe ori acestea sunt folosite pentru a fi solicitate diverse informații de la dispeceratul Primăriei Brașov.
În total, în ultimele două luni și jumătate, respectiv din 1 februarie și până pe 10 aprilie, au fost înregistrate 106 apeluri, toate fiind pentru cereri de informații. În conformitate cu declarațiile reprezentanților Primăriei, butoanele nu au fost folosite abuziv, doar în Parcul Trandafirilor, copiii se mai țin de glume din când în când și sună, iar apoi fug, ca nu cumva să fie surprinși de camerele de supraveghere.
Butoanele de panică sunt asemănătoare unui interfon în care este încorporată o cameră video. Cei care se află în pericol sau vor să sesizeze o situație de urgență în zona în care este amplasat butonul de panică, apasă pe acesta și intră automat în legătură cu dispeceratul Primăriei. Astfel, îi pot transmite operatorului care este urgența. Odată inițiat apelul de urgență, se declanșează și camera, iar persoana respectivă poate fi și văzută „live”. În funcție de urgența semnalată, la fața locului va fi trimis un echipaj de intervenție. În total, au fost montate 42 de sisteme de panică pentru apeluri de urgenţă, la care se adaugă 42 de camere video de supraveghere. Zonele vizate au fost cele intens circulate şi unde există riscul apariţiei unor incidente.
Montarea acestor butoane s-a realizat printr-un proiect mai amplu finanțat din fonduri europene de „Modernizare integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din Municipiul Braşov”, cu o valoare de 9,54 milioane de lei.