Novacul afumat din Țara Bârsei, produs de compania brașoveană Doripesco, a obținut azi decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate.
România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu – Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei – Indicație Geografică Protejată.
Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.
Producerea „Novacului afumat de Țara Bârsei” se bazează pe creșterea în cantitate mare a peștelui Novac în heleșteele din jurul Brașovului încă din anii 1975 – 1976, când a început amenajarea bazinelor piscicole de la Dumbrăvița și popularea acestora cu crap, novac, caras și alte specii, în cadrul unui program național de dezvoltare a pisciculturii și de construire de fabrici de conserve de pește.
În 1985 s-a înființat Întreprinderea Piscicolă Brașov, cu sediul în Hălchiu, care avea ca obiect de producție creșterea peștelui de apă dulce și semiconserve de pește. „Novacul afumat de Țara Bârsei” se produce din 1987, 10 ani mai târziu producția fiind reluată de compania Doripesco.
O anchetă a reprezentanților Ministerului Agriculturii a arătat că în anii 1975 – 1980, când ferma piscicolă era încă în construcție, locuitorii din Dumbrăvița prindeau novacul cu coșul sau cu lingura , după care îl sărau, îl uscau câteva săptămâni în podul casei, apoi îl afumau 2 – 3 zile cu așchii de fag și-l păstrau peste iarnă în podul casei la răcoare, protejat de rozătoare, în împletituri de salcie tip coșuri.