Stiri Brasov, Turism

FOTO Au început lucrările la tunelul secret de la Castelul Bran. Acesta va fi deschis pentru turiști din vară, dar până atunci, pe 11 aprilie, se deschide Casa de Ceai

Din vara acestui an, turiştii care vor ajunge la castel se vor putea plimba printr-un tunel secret care nu a fost niciodată destinat publicului larg. Construit  în perioada interbelică tunelul face legătura între curtea interioară a castelului şi grădină regală, de jos, de la baza obiectivului turistic.

Tehnologia mileniului al III-lea va fi pusă în slujba unui castel vechi de 640 de ani, după ce astăzi au fost deschise oficial lucrările de amenajare a vechiului tunel care face legătura între curtea interioară Castelului Bran cu parcul regal. Prima explorare a tunelului și a puțului vechii fântâni prin care se face accesul în acesta a avut loc în anul 2014, când Mihai Dimofte, a condus o echipă de experți prin aceste cotloane și au efectuat studiul geologic în vederea demarării lucrărilor.

Un vis al Reginei Maria

Reprezentanții companiei care administrează monumentul spun că prin deschiderea acestui „tunel al timpului” va fi îndeplinit practic un vis al Reginei Maria.

Cu o lungime de aproximativ 40 de metri, tunelul secret ajunge la puțul fântânii, pe unde a fost liftul reginei. Aici printr-un lift, Regina Maria putea să-şi scurteze considerabil traseul din curtea interioară a castelului către grădina regală şi înapoi. Acelaşi traseu va putea fi folosit şi de către turişti, odată cu reamanajarea tunelului. Vechea fântână în care a funcţionat apoi liftul a fost săpată în secolul al XV-lea lea cu ajutorul unor echipe de meşteri saşi, iar tunelul orizontal a fost construit în anii ‘30 odată cu montarea  cabinei de lift. Există însă legende care spun că şi acesta ar fi fost săpat tot la 1.500, strategic, folosit ca o ieşire secretă din castel. Intrarea în tunel este amplasată chiar lângă Casa de Ceai, unde Regina Maria primea printr-un sistem inedit ceaiul din castel. „La începutul secolului trecut, în vechea fântână din curtea interioară a castelului a fost montat un lift electric, iar la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei. Cadou al Castelului Bran pentru vizitatorii săi, la împlinirea a 640 de ani de la prima atestare documentară, Tunelul Timpului face legătura între acum și atunci, printr-o călătorie fantastică, într-un spectacol multi-media unic în Europa”, a explicat Bogdana Balmuș, PR Manager la Castelul Bran.

Un traseu multimedia prin tunel

Practic, după ce vor fi definitivate lucrările, care sunt planificate în vara acestui an, turiștii se vor putea urca în lift din curtea interioară și vor coborî peste 30 de metri în subteran prin vechea fântână, iar apoi vor merge prin tunelul secret lung de 40 de metri până în parcul regal. Acest traseu se vrea a fi un show media care atinge punctele importante din istoria Castelului Bran.

Pe 11 aprilie, se deschide Casa cu Ceai

Nu în ultimul rând, în data de 11 aprilie va fi deschisă și Casa de Ceai. Turiștii vor putea servi aici cafele, ceaiuri sau gustări chiar în mijlocul parcului regal, fiind în proiect a fi amenajate şi două terase cu aproximativ 150 de locuri. Toatea acestea vor contribui şi mai mult la bucuria turiştilor veniţi din mai toate colţurile lumii, să viziteze Castelul Bran. Pe 11 aprilie, bucătarii vor pregăti specialități cu specific pentru sărbătorile pascale.

Caseta timpului zidită în tunel

 Odată cu aceste lucrări de restaurare, în inima tunelului va fi zidită și caseta timpului, ce conține moneda de aur cu însemnele Coroanei Regale, o cruciuliță de la Ierusalim și o scrisoare pentru posteritate, cu semnăturile tuturor celor prezenți la deschiderea șantierului. Proprietarii Castelului Bran vor investi în total peste un milion de euro în Casa de Ceai a Reginei Maria și în realizarea acestui tunel al timpului, proiect ce vizează reconstruirea cabinei de lift, dar și restaurarea puțului, precum și a tunelului, precum și în implementarea unui show media pe tot acest traseu, show ce ilustrează istoria și legenda edifciului.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*