Lăsat în paragină încă de la începutul anilor ’90, sediul fostei bănci Bancorex, de la intersecția străzilor Republicii cu Michael Weiss, a fost acoperit, încă din 2012, cu o plasă pe care este desenată faţada clădirii, aşa cum va arăta ea după renovare. Anul acesta sunt șanse ca lucrările să și înceapă, după ce în bugetul Brașovului pe 2017 au fost alocate aproape 21 de milioane de lei pentru acest proiect. Acum, râmâne de văzut dacă se vor și găsi constructori care să se înhame în acest proiect, destul de complex, care presupune inclusiv restaurarea unor picturi murale. „În bugetul aprobat pentru anul acesta, avem prevăzută o sumă de aproximativ 21 de milioane de lei, care în conformitate cu proiectul tehnic ar acoperi costurile de reabilitare a acestei clădiri. În următoarea ședință ordinară a Consiliului Local, vom supune aprobării indicatorii tehnico-economici, după care vm demara procedura de achiziție a lucrărilor de reabilitare. Având în vedere experiența de anii trecuți, când, deși am avut fondurile alocate pentru reabilitarea fațadei și reparare acoperișului nu au existat firme interesate care să participe la licitație, sperăm ca de data aceasta să existe cât mai mulți doritori. Totodată, sperăm ca în paralel și partea care aparține Ministerului Culturii să intre în același proces de reabilitare”, a explicat viceprimarul Brașovului, Barabas Laszlo.
Construită în 1906 după planurile arhitectului Albert Scheller, clădirea este una din puţinele în stil Art Nouveau din Braşov. Imediat după darea în folosinţă, imobilul a adăpostit sediul Băncii Naţionale Săseşti. Din 1929, până la naţionalizarea din 1948, aici a funcţionat sediul Casei Generale de Economii. Odată cu sosirea la putere a comuniştilor, clădirea a trecut în patrimoniul statului şi a fost utilizată mai întâi drept sediu al Societăţii Naţionale de Electricitate, iar din 1950 a trecut în administrarea Ministerului Finanţelor. După Revoluţia din 1989, imobilul a fost sediu al Bancorex până acum câţiva ani, când banca a dispărut. Imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate, care a încercat de mai multe ori să-l reabiliteze şi să-l consolideze.
Clădirea va fi destinată activităților economice
Oficialii Primăriei au precizat că, după renovare, imobilul va fi destinat, în principal, activităţilor economice. „Aici ar putea fi amenajate spaţii comerciale, unităţi de alimentaţie publică, birouri, centre de îngrijire personală. De asemenea, avem în vedere şi posibilitatea ca aici să fie amenajat un centru turistic, care să ofere servicii mai complexe decât simpla informare”, a conchis viceprimarul Barabas Laszlo.