Municipiul Braşov se alătură, şi în acest an, celor peste 7.000 de oraşe din întreaga lume care vor participa la Earth Hour – cel mai mare eveniment internaţional care atrage atenţia asupra schimbărilor climatice, prin oprirea luminilor timp de o oră.
Primarul George Scripcaru a luat decizia ca şi în acest an iluminatul public să fie oprit în tot centrul vechi al oraşului. Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20.30 – 21.30, iluminatul public va fi oprit pe următoarele străzi: Mureşenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan, Michael Weiss, Postăvarului, Politehnicii şi Diaconu Coresi. De asemenea, luminile vor fi stinse în Piaţa Sfatului şi în Piaţa Enescu, în zona Rectorat, precum şi zona clădiri Primăriei Braşov, a Poştei şi Parcul Titulescu.
„Pentru al nouălea an consecutiv, Primăria Municipiului Braşov va fi alături de WWF România şi de toţi cei care vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la responsabilitatea pe care o avem, fiecare dintre noi, faţă de planeta noastră şi faţă de copiii noştri. Sper ca exemplul Municipalităţii să fie preluat în fiecare casă din Braşov”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru
Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa ,,Mai mult decât o oră pentru planetă” (Beyond the Hour), în care oamenii sunt îndemnaţi nu doar să stingă lumina o oră, ci să facă mai mult pentru protejarea mediului înconjurător.
În România, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009. La prima ediţie Earth Hour au participat 9 oraşe, printre care şi Braşovul. Ulterior, tot mai multe oraşe s-au adăugat acestei iniţiative, astfel că, în 2016˛54 de localităţi au participat la acest eveniment.
În România, Earth Hour este organizat de WWF (World Wide Fund for Nature), organizaţia care a iniţiat şi care a sprijinit organizarea acestui eveniment, începând cu 2007.
Istoria Earth Hour
Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie. La ediția 2014, peste 7000 de oraşe din peste 162 de țări au stins lumina de Earth Hour.
Sărbătorim Earth Hour de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocțiu, astfel încât toate orașele au parte de întuneric în intervalul 20.30 – 21.30.
Mesajul este același, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice și de extra-consum sunt atât de grave, actuale și complexe, încât este nevoie urgentă de acțiune, la nivel global. Iar vocea comună a milioane de pe tot globul ajunge chiar și în cele mai înalte foruri ale decidenților.
Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi și să-și schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.
În România, Earth Hour se sărbătorește din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid de 9 orașe la prima ediție, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară și un eveniment popular în viața comunităților (de) mici și mari.