Noul centru de inginerie din Iaşi al furnizorului pentru industria constructoare de autovehicule Preh, care va fi operaţional începând de luna viitoare, ar putea ajunge pe termen mediu la un efectiv de 100 de angajaţi.
Pentru anul acesta, compania are în plan angajarea a 60 de ingineri de IT la Iaşi şi a altor 20- 30 de astfel de specialişti la Braşov (unde Preh are deja un centru de inginerie cu 50 de persoane).
„Reputaţia bună a inginerilor ieşeni şi existenţa aeroportului internaţional au fost câţiva dintre factorii care ne-au determinat să deschidem al doilea centru de inginerie al Preh din România, la Iaşi“, a spus Jochen Ehrenberg, directorul Departamentului pentru Dezvoltarea Produselor şi Producţiei în grupul Preh, prezent ieri la Iaşi la un eveniment organizat de companie pentru a anunţa deschiderea noului centru de inginerie al companiei la Iaşi.
Preh a intrat în România în 2009, la Braşov, printr-o fabrică care a ajuns la 1.000 de angajaţi în prezent, în care produc şi dezvoltă comutatoare pentru volane multifuncţionale, precum şi sisteme de control al climatizării pentru producătorii de autovehicule. Tot la Braşov, compania are 50 de ingineri de IT care lucrează în centrul de dezvoltare hardware-software al companiei, unde Preh vrea să mai angajeze 20- 30 de oameni anul acesta, iar începând cu luna viitoare va deveni operaţional şi centrul de inginerie din Iaşi.
„Am avut o experienţă foarte bună la Braşov şi de aceea am decis să deschidem un al doilea centru de inginerie în România, la Iaşi. Pe termen mediu, vrem să angajăm până la 100 de ingineri la Iaşi. A contat foarte mult şi faptul că este oraş universitar, că există şi alţi investitori din zona automotive prezenţi aici cu centre de harware-software, dar şi faptul că există aeroport internaţional, ceea ce la Braşov, de exemplu, nu avem“, a mai spus Jochen Ehrenberg.
Întrebat în ce măsură costurile salariale mai reduse din Iaşi faţă de alte zone au influenţat decizia de alegere a oraşului pentru deschiderea noului centru software- hardware, Ehrenberg a spus că nu are date concrete legate de salarii, dar că a contat foarte mult faptul că un inginer senior de la centrul Preh din Braşov a recomandat acest oraş pentru o nouă investiţie, iar faptul că există două centre de software-hardware ale aceleiaşi companii în România repreznintă un beneficiu, deoarece uşurează foarte mult eforturile de training pentru noii angajaţi.
Biroul Preh din Iaşi se află în clădirea de birouri Şandru Office (dezvoltată de omul de afaceri local Marius Şandru, care este şi proprietarul producătorului de confecţii Eurotex Company) şi are o o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.
„Investim mai mult decât alte companii din industria noastră în zona de cercetare-dezvoltare. În România, creştem pe toate fronturile, atât în zona de producţie, cât şi în cea de inginerie, atât la Braşov, cât şi la Iaşi. În zona de inginerie, cea mai mare provocare nu este neapărat găsirea candidaţilor, ci să integrăm oamenii în echipă“, a spus Mihaela Forgaciu, directorul general al fabricii Preh din Braşov.
În România, fabrica Preh din Ghimbav (Braşov) şi cele 2 centre de inginerie vor avea o singură entitate juridică, Preh România. Anul trecut, Preh România a încheiat cu o cifră de afaceri de 148 de milioane de euro şi un efectiv de peste 1.000 de salariaţi.