Serviciul Salvamont Bran, care deservește și zona Moieciu-Fundata, se desființează de la 1 aprilie, când încetează finanțarea de la bugetele locale Bran-Moieciu-Fundata, potrivit adresei primite de angajații Salvamont.
„Primăriile Bran—Moieciu-Fundata ne-au trimis o adresă prin care suntem anunțați că începând cu 1 aprilie 2017 renunță la serviciile noastre. Cei cinci salvatori eram în subordinea Regiei Locale a Pădurilor Bucegi-Piatra Craiului R.A. Cu noi nu a discutat nimeni înainte de a primi acest preaviz și de aceea am acționat în contencios administrativ, pentru că este absolut imposibil ca în această zonă să nu funcționeze un Serviciu Salvamont. Este ciudat și nu înțelegem cum se poate renunța la Serviciul Salvamont. Primăria Moieciu caută soluții de finanțare, dar va fi foarte greu ca singură să susțină Serviciul Salvamont. Hotărâri de Consiliu Local de desființare a Serviciului Salvamont am primit doar de la Primăriile din Bran și Fundata. Undeva s-a rupt lanțul sistemului și cred că ar fi extraordinar de bine dacă domnul Raed Arafat ar cunoaște situația”, a declarat, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Salvamont Bran-Moieciu-Fundata, Sorin Mălușelu.
El spune că, potrivit legii, în localitățile în care există pârtii de schi cum este în cazul celor trei, este obligatoriu să existe Serviciul Salvamont. Zilnic, salvamontiștii de la Bran intervin pentru salvarea turiștilor rătăciți pe traseele montane, existând multe perioade când intervențiile se fac pe timp de noapte, în condiții extrem de dificile. Ultima intervenție a avut loc duminică seara, în Masivul Bucegi, pentru salvarea a trei turiști din Germania.
Șeful Salvamont Brașov, Ciprian Pais, a precizat pentru AGERPRES că, potrivit Legii 229/2003, autoritățile locale din zonele turistice sunt obligate să înființeze Servicii Salvamont.
„La Primăria Bran Serviciul Salvamont a funcționat până în anul 2011, după care s-a desființat și a fost trecut în subordinea Regiei Locale a Pădurilor. Nu cunosc care a fost motivul, dar sunt obligați, fiind o zonă turistică foarte căutată de turiști români și străini, să aibă echipe salvamont. Serviciul Salvamont Bran-Moieciu-Fundata nu poate funționa în subordinea Consiliului Județean, trebuie înființat la nivelul acestor localități. În această zonă se organizează foarte multe concursuri montane în perioada aprilie-octombrie, iar fără salvamont nu știu dacă se mai pot organiza. În plus, toate aceste localități au pârtii de schi omologate”, a spus Ciprian Pais.
Primarul localității Bran, Rareș Rădăcină, a precizat pentru AGERPRES că va studia legislația existentă, dar consideră că doar pe timpul iernii ar trebui să funcționeze Serviciul Salvamont.
Șeful Salvamont Bran, Sorin Mălușelu, a precizat că fondurile necesare pentru salvamontiști, echipamente, întreținerea acestora erau de 300.000 de lei pe an, din care 60% au venit din bugetul Primăriei Bran și câte 20% din bugetele primăriilor Moieciu și Fundata.
Serviciul Salvamont Bran deservește o zonă cu o suprafață de 200 de kmp de pădure și 18 trasee montane. Această zonă este frecventată în toate anotimpurile anului de sute de mii de turiști. Numai Castelul Bran a fost vizitat anul trecut de 800.000 de turiști, dintre care peste jumătate străini.
5 comentarii
Zonă în care se organizează concursuri montane? Eu unul, dacă ar fi să organizez un astfel de concurs, aș schimba locul de desfășurare a competiției într-o zonă cu salvamont. Și la urma urmei, e munte mult în țara asta…
Sunt prea multi turisti pe acolo, asa-i. Da-I dreacu sa se duca la ei la munte unde au salvamont. Iar despre concursurile montane, daca taceai filozof ramaneai, Marathon7500 se poate muta pe alt munte nu, ca doar toti muntii sunt la fel.
Teo si atat….cred ca ultima data cand a fost pe munte era undeva in tinerete sau cand a fost cu masina pana la Cabana Arsa 🙂 :))
Numai de-astia se gasesc sa comenteze aiurea….
Lasa ce de banii aia mai rasare o viluta sa ajungi tu cu masina .
Au ramas turistii pe munte? Da-i dracu, sa sune un prieten sa-i ajute. Cum ar zice nenea ala din parlament cu stropitorile. Poate si salvamontistii sunt depasiti. Si trebuie ceva mai modern.
Poate un elicopter. Sau poate biserica din fondurile lor sa finanteze un popa cu conditie fizica sa-i ingroape direct unde au murit.
La intrarea in padure sa fie pus un afis. „Atentie nu vine nici dracu dupa voi”